Mark Mobius, Franklin Templeton: Listarea Fondului Proprietatea va fi un eveniment istoric pentru piata de capital din Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 decembrie 2010 45 afişări

Fondul Proprietatea a depus vineri prospectul de listare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pregatind astfel listarea la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011. Informatiile oferite in prospect vor permite actionarilor si potentialilor investitori sa evalueze mai bine valoarea Fondului si vor fi publicate dupa ce toate aprobarile necesare vor fi obtinute.

Dupa ce aprobarile CNVM vor fi obtinute, prospectul Fondului va fi depus la BVB pana la data de 23 decembrie, urmand ca listarea efectiva sa aiba loc la 25 ianuarie 2011. O serie de roadshow-uri pentru investitori vor fi organizate in Bucuresti, precum si in cateva orase importante din Europa intre 10 si 31 ianuarie 2011.

"Listarea va fi un eveniment istoric pentru piata de capital din Romania si va fi punctul culminant al unui proces care a inceput in 2005 cu crearea Fondului, a continuat cu numirea Franklin Templeton ca manager al investitiilor si administrator unic al Fondului in septembrie 2010 si distribuirea de dividende catre actionari in octombrie 2010", considera Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Recent, Mark Mobius a declarat la CNBC ca fondurile de investitii destinate pietelor emergente cunosc o adevarata frenezie, estimand ca se asteapta la investitii totale de 450 de miliarde de dolari pe aceste piete, dublu fata de anul trecut, majoritatea avand ca destinatie oferte publice initiale sau secundare de actiuni.

Aducerea Fondului la cota Bursei va creste lichiditatea actiunilor Fondului, va imbunatati profilul acestuia si va atrage interesul investitorilor internationali pe piata romaneasca in general, apreciaza Greg Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Franklin Templeton si-a stabilit recent un birou in Bucuresti, cu o echipa de 23 de angajati, incluzand sase specialisti locali in investitii, sprijiniti de 35 de manageri de portofolii si analisti ai Templeton Emerging Markets. Noul birou are servicii dedicate de relatii cu investitorii si de comunicare, pentru a promova Fondul.

Fondul Proprietatea, cu o valoare a activului net de 13,5 miliarde de lei, avea la sfarsitul lui octombrie in portofoliu 83 de companii, intre care 29 listate la bursa. Investitiile Fondului erau majoritar in actiuni (88,7%), respectiv in depozite bancare (10,6%). Companiile din petrol si gaze si productia de electricitate reprezentau cea mai importanta parte din portofoliu (Petrom - participatie in valoare de 3,8 miliarde de lei, Hidroelectrica - 2,46 miliarde de lei, Nucleaelectrica - 529 milioane de lei, Romgaz - 934 milioane de lei).

Conform lui Greg Konieczny, obiectivul de investitii al Fondului este cresterea valorii capitalului pe termen lung, prin investitii facute in special in Romania, in actiuni sau instrumente financiare bazate pe actiuni, respectiv prin listarea companiilor din portofoliu.

Fondul a inceput in octombrie distributia de dividende din profitul pe 2008 si 2009, reprezentand in total 1,12 miliarde de lei, din care Ministerului Finantelor (care detine 43,1% din actiuni) ii revin 485 de milioane, actionarilor persoane fizice (39,9%) - 449 de milioane, actionarilor persoane juridice (60%) - 190 de milioane.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mark-mobius-franklin-templeton-listarea-fondului-proprietatea-va-fi-un-eveniment-istoric-pentru-piata-de-capital-din-romania-7777494
7777494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.