Marea miză a politicii monetare în lupta cu inflaţia: BNR să facă băncile să urce dobânzile la depozite

Autor: Claudia Medrega Postat la 15 mai 2022 74 afişări

Creşterea dobânzilor la credite, pe măsură ce BNR majorează dobânda-cheie, poate să frâneze creditele noi, respectiv aducerea de noi bani în economie.

Marea miză a politicii monetare în lupta cu inflaţia: BNR să facă băncile să urce dobânzile la depozite

Creşterea dobânzilor la credite, pe măsură ce BNR majorează dobânda-cheie, poate să frâneze creditele noi, respectiv aducerea de noi bani în economie, în timp ce dacă băncile urcă dobânzile la depozite românii ar fi motivaţi să economisească mai mult în depozite bancare şi astfel sunt scoşi banii deja existenţi în economie, restrângându-se cererea de consum, obiectivul principal fiind scăderea inflaţiei, care s-a apropiat deja de 14% în aprilie. Prin creşterea acestor dobânzi s-ar facilita transmisia politicii monetare pentru frânarea preţurilor de consum, a inflaţiei.

BNR a majorat puternic prognoza pentru rata inflaţiei de la finalul lui 2022, până la 12,5%, de la 9,6% cât estima anterior. La acest nivel ridicat al inflaţiei, dobânzile la depozitele bancare sunt real negative cu mult. Dobânzile medii la depozite sunt apropiate de dobânda-cheie sau chiar mai mici decât aceasta în cazul depozitelor sub 1 an. 

În timp ce în urmă cu un deceniu ecartul între dobânda medie la depozitele retail noi pe 1-2 ani şi dobânda-cheie era şi de 1,5-2 puncte procentuale, dobânzile la depozite fiind mai mari decât dobânda-cheie, în primele trei luni din 2022 dobânda medie la depozitele noi retail pe 1-2 ani a oscilat în jurul a 3%, cu un vârf de 3,3% în martie, depăşind cu 0,3-0,9 pp dobânda-cheie a BNR.

Banca centrală a menţionat în comunicatele din 2022 în care a anunţat creşterea dobânzilor că vrea ìancorarea anticipaţiilor inflaţionisteî, dar şi ìstimularea economisiriiî prin creşterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea scăderii inflaţiei. BNR încearcă să determine băncile să crească dobânzile la depozite prin restrâgerea lichidităţii din piaţa monetară. „Trebuie să le luăm lichiditatea din piaţă şi băncile să umble vârtos după lichiditate şi să recompenseze deponenţii. Sunt 14 milioane de deponenţi, nu poţi să “i neglijezi”, a spus recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanzi,
bnr,
depozite,
inflatie,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.