Marea Britanie post-Brexit: lipsă de ouă în magazine şi fără bani de Crăciun, dar cu Manchester United şi Liverpool de vânzare

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 24 noiembrie 2022 335 afişări

Umilul ou a căzut victimă unei serii întregi de perturbări care au dus la rafturi goale în unele magazine, scrie Bloomberg.

Marea Britanie post-Brexit: lipsă de ouă în magazine şi fără bani de Crăciun, dar cu Manchester United şi Liverpool de vânzare

♦ Ouă, şoferi români, instalatori polonezi, bere, cash înainte de Crăciun, penuriile se înmulţesc în Marea Britanie post-Brexit.

Umilul ou a căzut victimă unei serii întregi de perturbări care au dus la rafturi goale în unele magazine, scrie Bloomberg.

Supermarketurile raţionalizează vânzările, cofetarii şi patiserii analizează alternative, iar fermierii cer măsuri din partea guvernului.

Acum este vorba de ouă, însă săptămâna viitoare sau luna viitoare, noi produse ar putea lipsi de pe rafuri. „Ceea ce se întâmplă pe piaţa ouălor în acest moment poate fi aplicat şi pe piaţa fructelor, sau cerealelor, sau cărnii“, avertizează Tim Lang, profesor la University of London.

Marea Britanie este de asemenea pe cale să rămână fără vitalii muncitori polonezi. Unu din trei muncitori polonezi plănuieşte să se întoarcă în ţara natală sau este indecis dacă să rămână într-o ţară care i-a devenit din ce în ce mai ostilă, notează Deutsche Welle.  Cercetătorii mai multor universităţi britanice au găsit în urma unor sondaje că majoritatea simt că sănătatea mentală li s-a deteriorat, ca şi situaţia financiară.

Se estimează că aproape un milion de polonezi trăiau în Marea Britanie înainte de Brexit. Datele sugerează că aproximativ 200.000 de membri ai comunităţii poloneze au părăsit acum ţara. Aproximativ 11% din migranţii din Marea Britanie muncesc în sectorul transpor­tu­rilor, 10% în agri­cultură şi 9% în sistemul de sănătate. Polonezii reprezintă peste o cincime din numărul de migranţi din UE în UK.

O altă penurie din Marea Britanie priveşte şoferii de autobuze, potrivit BBC. Aproape una din 10 poziţii pentru şoferi de autobuz este va­cantă în UK, relevă datele Confederation of Passenger Transport (CPT).

Salariile mici, programul prelungit şi schimburile care epuizează şoferii rămân în continuare o barieră.

Marea Britanie se confruntă încă de anul trecut cu o penurie generală de şoferi. Penuria de şoferi de autovehicule grele de marfă pesistă şi în acest an, însă ultimele iniţiative introduse de guvern şi industrie au început să dea roade, conform Logistics UK.

Băncile şi magazinele din Marea Britanie ar putea rămâne de asemenea fără cash înainte de Crăciun, relatează The Guardian.

Peste 1.000 de angajaţi ai firmei de securitate G4S care livrează cash şi monede unora dintre cele mai mari bănci şi supermarketuri ale ţării au votat pentru intrarea în grevă în decembrie, putând apărea astfel penurii de cash înaintea Crăciunului.

Britanicii s-au confruntat şi cu o criză de bere în această toamnă.

Lanţul de puburi Wetherspoons a anunţat că unele dintre puburile sale au rămas fără unele branduri de bere din cauza problemelor legate de lanţurile de aprovizionare.

În ceea ce priveşte vânzarea Manchester United şi, după cum spun zvonurile, şi a Liverpool, două cluburi de fotbal de top, acest lucru s-ar putea să nu fie aşa rău precum ar putea să pară deoarece proprietarii lor actuali sunt fonduri de investiţii americane care nu sunt privite cu ochi buni de fanii britanici. Totuşi, se poate pune întrebarea dacă nu cumva cluburile de fotbal sunt afaceri profitabile doar dacă sunt vândute.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
magazine

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.