Manager privat la o companie de stat românească sau secretar(ă) la Warren Buffett?

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 ianuarie 2012 32 afişări

Debbie Bosanek, secretara miliardarului Warren Buffett a devenit un personaj în Statele Unite, după ce a fost pomenită de preşedintele Barack Obama în recentul său discurs despre starea naţiunii. Obama s-a referit la actualul sistem de taxare şi la nedreptăţile pe care acesta le iscă: secretara lui Buffett plăteşte taxe mai mari decât şeful miliardar, aflat pe un loc fruntaş în topul mondial al bogaţilor lumii (este de fapt o chestiune de procente de impozitare).

Jurnaliştii s-au întrebat cât câştigă de fapt secretara lui Buffett iar un comantator de la revista americană Forbes a ajuns la un răspuns, destul de aproxomativ, este adevărat, dar suficient de relevant. În baza treptelor de impozitare ale IRS (fiscul american), venitul anual al secretarei miliardarului ar trebui să fie cuprins între 200.000 de dolari şi 500.000 de dolari pe an.

Pentru comparaţie, ar trebui să ne amintim de emoţiile şi discuţiile recente pe care le-a stârnit, în România, intenţia Guvernului de a apela la management privat pentru companiile de stat şi la valoarea salariilor pe care aceştia ar putea să le primească, care puteau ajunge şi la 75.000 de euro pe lună. Aceasta este o valoare maximală, este adevărat, de chiar şi în condiţiile unui salariu mediu suma este comparabilă nu numai cu câştigul lui Debbie Bosanek, ci chiar şi cu salariul şefului ei, care nu depăşeşte 500.000 de dolari pe an (atenţie, vorbim de salariu, averea lui Buffett provine din acţiuni şi tranzacţii pe piaţa de capital, este cu totul altceva).

Pe de altă parte, trebuie spus că Buffet este un personaj extrem de important în economia americană, cu influenţă şi asupra mediului politic, cât şi a celui economic. Un personaj care creează în fiecare an câştiguri substanţiale atât pentru acţionarii companiei sale, cât şi economiei americane în ansamblul ei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/manager-privat-la-o-companie-de-stat-romaneasca-sau-secretar-a-la-warren-buffett-9178243
9178243
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.