Made in China: 2.300 de kilometri în opt ore, cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume

Postat la 21 ianuarie 2013 16 afişări

Cu o lungime de 2.298 de kilometri, cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume face legătura în opt ore între nordul şi sudul Chinei, trecând prin aproximativ 20 din marile oraşe ale ţării, printre care capitala Beijing.

Cu o lungime de 2.298 de kilometri, cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume face legătura în opt ore între nordul şi sudul Chinei, trecând prin aproximativ 20 din marile oraşe ale ţării, printre care capitala Beijing. Costurile totale ale investiţiei sunt estimate la 250 miliarde yuani (30 miliarde euro), scrie Les Echos. Proiectul nu este finalizat, deoarece autorităţile chineze se gândesc să prelungească linia în sud din Guangzhou până în Hong Kong în următorii doi ani. Primele călătorii-test au fost efectuate la sfârşitul anului trecut şi marchează revenirea ambiţiilor Beijingului de a mări infrastructura de cale ferată de mare viteză. Proiectele în acest sens au fost aproape îngheţate după coliziunea din iulie 2011 a două trenuri de mare viteză, accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 40 de persoane. Anterior accidentului, în China au fost construiţi peste 7.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză în doar câţiva ani, ceea ce a pus sub semnul îndoielii siguranţa lucrărilor. După evenimentul din iulie, Beijingul a ordonat verificarea infrastructurilor. Auditul a găsit un nivel îngrijorător de îndatorare a ministerului căilor ferate. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, datoria se cifra la 2.210 miliarde yuani (257 miliarde de euro), o cifră atât de mare - echivalentul a 5% din PIB - încât dă emoţii analiştilor care încearcă să calculeze la cât se ridică datoriile totale ale statului chinez.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cale ferată,
China
/actualitate/made-in-china-2-300-de-kilometri-in-opt-ore-cea-mai-lunga-cale-ferata-de-mare-viteza-din-lume-10506977
10506977
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.