În lupta cu inflaţia, Rezerva Federală Americană a anunţat cea mai mare creştere de dobânzi din ultimii 22 de ani: FED a majorat astăzi rata de politică monetară cu jumătate de punct procentual, şi a anunţat că de luna viitoare va începe să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni

Autor: Ştefan Stan Postat la 05 mai 2022 19 afişări

În lupta cu inflaţia, Rezerva Federală Americană a anunţat cea mai mare creştere de dobânzi din ultimii 22 de ani: FED a majorat astăzi rata de politică monetară cu jumătate de punct procentual, şi a anunţat că de luna viitoare va începe să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni

FED a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimii 22 de ani, şi a anunţat că va începe luna viitoare să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni, ca un nou pas în lupta pentru reducerea inflaţiei, scrie Reuters. 

Banca centrală americană a stabilit rata ţintă a dobânzii pentru fondurile federale la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, printr-o decizie unanimă, urmând probabil să urmeze şi alte creşteri ale costurilor de împrumut de o amploare probabil similară.

În pofida unei scăderi a produsului intern brut în primele trei luni ale acestui an, "cheltuielile gospodăriilor şi investiţiile fixe ale întreprinderilor rămân puternice. Creşterile de locuri de muncă au fost robuste", a afirmat Comitetul Federal pentru piaţa monetară deschisă, care stabileşte rata de dobândă, într-o declaraţie după încheierea unei reuniuni de politică monetară de două zile la Washington.

Inflaţia "rămâne ridicată", cu războiul din Ucraina şi noile blocaje coronariene din China ameninţând să menţină presiunea la un nivel ridicat, a spus acesta. "Comitetul este foarte atent la riscurile inflaţioniste".

Declaraţia a precizat că bilanţul Fed, care a urcat vertiginos la aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, în timp ce banca centrală a încercat să pună economia la adăpost de pandemia COVID-19, va fi lăsat să scadă cu 47,5 miliarde de dolari pe lună în iunie, iulie şi august, iar reducerea va creşte până la 95 de miliarde de dolari pe lună în septembrie.

Responsabilii politici nu au emis noi proiecţii economice după şedinţa din această săptămână, dar datele de la ultima lor reuniune din martie nu au dat prea multe semne că inflaţia, creşterea salariilor sau ritmul torid al angajărilor ar fi început să încetinească.

Pieţele bursiere americane au crescut după anunţ, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale au suferit puţine modificări. Dolarul a slăbit modest faţă de un coş de monede ale principalilor parteneri comerciali.

Contractele futures pe dobânzi au continuat să reflecte pariurile că Fed va majora rata dobânzii de politică monetară până la intervalul 3%-3,25% până la sfârşitul anului, potrivit instrumentului FedWatch al CME Group, un ritm care ar include mai multe majorări de jumătate de punct procentual, sau mai mari, pentru a fi atins.

Fed "a semnalat, de asemenea, o traiectorie agresivă a unor noi majorări de rate, reiterând dorinţa declarată recent de a majora ratele la nivelul lor neutru cât mai curând posibil", a declarat Michael Brown, şeful departamentului de informaţii de piaţă al Caxton din Londra. "Cu toate acestea, având în vedere numărul semnificativ de majorări deja cotate pe piaţă... ştacheta pentru o surpriză de tip hawkish a fost întotdeauna una ridicată".

Preşedintele Fed, Jerome Powell, este programat să ţină o conferinţă de presă pentru a detalia declaraţia de politică monetară şi perspectivele economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
anunt,
rata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.