Libertarienii români cer desfiinţarea salariului minim şi eliminarea leului ca unic mijloc legal de plată

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 ianuarie 2012 132 afişări

Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) a lansat Manifestul Libertarian, inspirat de ideile Şcolii Austriece de Economie, cerând modificarea Constituţiei şi schimbarea legislaţiei pentru reducerea drastică a rolului statului în toate sectoarele economiei.

SoLib propune degrevarea statului de funcţii şi atribuţii şi transferarea lor către comunităţile locale, reducerea la minim a personalului din administraţia publică centrală şi locală, reforma codurilor de procedură din sistemul juridic, desfiinţarea contribuţiilor obligatorii la asigurările de sănătate şi la sistemul public de pensii, precum şi privatizarea spitalelor publice şi a şcolilor de stat.

În învăţământ, libertarienii români propun desfiinţarea obligativităţii acreditării de către stat a instituţiilor de învăţământ şi a programelor de studii, reducerea obligativităţii învăţământului public la 4 ani şi reducerea la minim a finanţării educaţiei din fonduri publice (vouchere educaţionale în cazul celor care fac dovada lipsei de posibilităţi materiale).

În sănătate, propunerea lor este ca fiecare individ să poată opta pentru un anumit pachet de servicii medicale în funcţie de starea sa de sănătate şi de suma pe care doreşte să o aloce, iar pentru a asigura un nivel minim de asistenţă medicală celor cu venituri insuficiente sau pentru servicii de urgenţă, statul să finanţeze direct pacientul.

SoLib consideră că "piaţa românească a muncii este una dintre cele mai obstrucţionate şi inflexibile din Europa", din cauza salariului minim, a dificultăţii de concediere, a reglementării orelor suplimentare şi a regulilor de securitate a muncii. În consecinţă, se propun eliminarea prevederilor privind salariul minim şi "abrogarea reglementărilor care descurajează în prezent angajarea forţei de muncă".

În fine, în domeniul fiscal, libertarienii cer interzicerea prin Constituţie a împrumutului de către stat, taxe mai mici şi mai puţine şi eliminarea statutului de unic mijloc legal de plată deţinut de leu - "cu alte cuvinte, desfiinţarea monopolului producţiei de monedă al băncii centrale, concomitent cu restituirea libertăţii cetăţenilor de a-şi alege moneda convenabilă".

"Soluţiile pe care le propunem pot fi rezumate astfel: dacă vrem să ne fie bine fiecăruia dintre noi, trebuie să micşorăm puterea statului. Cu cât statul este mai mic, cu atât este mai important individul; cu cât statul decide mai puţine lucruri pentru toată lumea, cu atât fiecare dintre noi poate decide mai mult pentru el însuşi", a declarat Claudiu Năsui, preşedintele SoLib şi unul dintre autorii Manifestului Libertarian.

Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) este o organizaţie înfiinţată în 2010, fără afiliere politică, a cărei misiune este promovarea principiilor libertăţii şi proprietăţii private. SoLib, conform prezentării pe care şi-o face, "îşi propune să schimbe cultura ideologică a unei societăţi încă puternic afectată de trecutul comunist, în care mecanismele pieţei libere nu sunt complet înţelese".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/libertarienii-romani-cer-desfiintarea-salariului-minim-si-eliminarea-leului-ca-unic-mijloc-legal-de-plata-9170594
9170594
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.