Leii s-au ieftinit pe piaţa interbancară, iar bancherii trebuie să ajusteze dobânzile

Autor: Ciprian Botea Postat la 13 martie 2013 45 afişări

Dobânda Robor la 3 luni folosită ca reper de preţ pentru creditele în lei a scăzut ieri la 5,37% pe an, minimul ultimelor şapte luni, după o scădere cu aproape un punct procentual din decembrie încoace. Doar în ultimele două săptămâni costul finanţării înj lei pe piaţa interbancară s-a redus cu o jumătate de punct procentual.

Leii s-au ieftinit pe piaţa interbancară, iar bancherii trebuie să ajusteze dobânzile

Dobânda Robor la 3 luni folosită ca reper de preţ pentru creditele în lei a scăzut ieri la 5,37% pe an, minimul ultimelor şapte luni, după o scădere cu aproape un punct  procentual din decembrie încoace. Doar în ultimele două săptămâni costul finanţării înj lei pe piaţa interbancară s-a redus cu o jumătate de punct procentual. Scăderea dobânzilor interbancare vine în contextul în care băncile urmează să actualizeze spre sfârşitul lunii martie indicii de referinţă din contractele de credit. Cea mai mare parte a creditelor acordate în ultimii doi ani şi jumătate au dobânzi variabile, astfel că numărul clienţilor care vor resimţi impactul scăderii dobânzilor este semnificativ. Costul finanţării în lei crescuse constant în a doua jumătate a anului trecut după ce BNR a limitat injecţiile de lichiditate din piaţă pentru a proteja leul. Dobânda Robor la 3 luni urcase la un maxim de 6,3% pe an în decembrie, dar analiştii se aşteaptă acum ca, pe măsură ce lichiditatea din piaţă se îmbunătăţeşte dobânzile să coboare spre 5% pe an. O dobândă redusă cu un punct procentual înseamnă o economie lunară de circa 100 de lei la plata ratei unui credit ipotecar de valoare medie, în timp ce la un credit de consum rata lunară scade cu peste 10 lei. 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Robor,
dobânda,
credite în lei,
dobânzi
/actualitate/leii-s-au-ieftinit-pe-piata-interbancara-iar-bancherii-trebuie-sa-ajusteze-dobanzile-10664516
10664516
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.