La Cernobîl s-a PRĂBUŞIT acoperişul centralei nucleare. Cât de periculos e?

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 februarie 2013 76 afişări

Prăbuşirea parţială a unui acoperiş de la centrala nucleară de la Cernobîl de marţi seară nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, au declarat miercuri oficialii ucraineni, citaţi de agenţia de presă Ria Novosti.

Panouri de pe pereţi şi părţi ale acoperişului s-au desprins marţi în sala de maşini a reactorului patru al centralei, locul unde a avut loc în 1986 cel mai mare dezastru nuclear. Zona afectată este de circa 600 de metri pătraţi, potrivit declaraţiilor angajaţilor centralei. Nimeni nu a fost rănit în incident, iar nivelul de radiaţii din zona Cernobîl nu a suferit modificări, conform primelor raportări.

"Nu există nici o ameninţare la adresa vieţii sau sănătăţii populaţiei," a declarat miercuri dimineaţă ministrul rus pentru situaţii de urgenţă, confirmând informaţiile furnizate anterior de oficialii ucraineni. Din primele cercetări, cauza prăbuşirii este greutatea zăpezii de pe acoperiş, însă zona afectată nu include şi aşa-numitul "sarcofag", construit după accidentul nuclear din urmă cu 27 ani.

Catastrofa de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, când unul dintre cele patru reactoare nucleare a explodat. Conducerea sovietică a recunoscut cu întârziere amploarea accidentului şi nu a dispus evacuarea perimetrului, iar valul radioactiv s-a răspândit până în zona de nord a Suediei, dar a ajuns şi deasupra Marii Britanii. Un nou "sarcofag" este în prezent în construcţie, menit să îl acopere pe cel existent, construit după accident, dată fiind temerea inginerilor că vechea construcţie ar putea să se prăbuşească şi să permită scurgerea substanţelor radioactive. Noul sarcofag ar urma să asigure condiţii de deplină siguranţă pentru aproximativ o sută de ani.



Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cernobil,
acoperis,
centrala,
prabusire
/actualitate/la-cernobil-s-a-prabusit-acoperisul-centralei-nucleare-cat-de-periculos-e-10559326
10559326
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.