Joseph Biden l-a avertizat pe Boris Johnson asupra efectelor Brexit în Irlanda de Nord

Autor: Mihai Draghici Postat la 11 noiembrie 2020 160 afişări

Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, l-a avertizat pe premierul britanic, Boris Johnson, că nu va accepta ca iniţiativele asociate retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană să afecteze Acordul de pace din Vinerea Mare, iar liderul britanic a dat asigurări că nu vor fi probleme.

Joseph Biden l-a avertizat pe Boris Johnson asupra efectelor Brexit în Irlanda de Nord

Boris Johnson a discutat marţi, prin telefon, cu Joseph Biden. "Premierul l-a felicitat călduros" pe Joe Biden, a transmis Biroul lui Boris Johnson, precizând că cei doi lideri au stabilit să consolideze actualul parteneriat.

Dar, conform unor surse politice de la Londra şi Washington citate de postul BBC News şi de cotidianul Financial Times, Joseph Biden a insistat ca retragerea Marii Britanii din UE să nu afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord. "Au vorbit despre importanţa implementării Brexit astfel încât să fie respectat Acordul de Pace din Vinerea Mare. Premierul l-a asigurat pe preşedintele-ales al SUA că va aşa va fi", a declarat un oficial britanic, sub protecţia anonimatului.

Echipa lui Biden a confirmat că preşedintele-ales al SUA "a reafirmat susţinerea pentru Acordul de Pace din Vinerea Mare, aplicat în Irlanda de Nord".

Anterior, Joseph Biden l-a numit pe Boris Johnson drept "o clonă fizică şi emoţională" a lui Donald Trump. Actualul preşedinte al SUA a susţinut retragerea Marii Britanii din UE şi a promis Londrei un acord comercial avantajos.

Însă, în septembrie, Joe Biden a cerut Marii Britanii să nu modifice condiţiile Brexit, avertizând că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului de pace din Irlanda de Nord. "Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, să devină victima Brexit. Orice acord comercial dintre SUA şi Marea Britanie va depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare şi de evitarea revenirii la controale vamale", sublinia Joe Biden în septembrie.

Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit pentru a evita controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Dacă ar modifica Acordul Brexit, există riscul reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru UE. Camera Lorzilor a respins, marţi, proiectul de lege elaborat de Guvernul Boris Johnson în sensul modificării unor clauze ale Acordului Brexit, semnat de Marea Britanie în momentul retragerii din Uniunea Europeană. Proiectul Legii Pieţei Interne conţine clauze care ar anula statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană. Acordul Brexit conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord. UE a denunţat planul Guvernului de la Londra de modificare a Acordului Brexit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
m.britanie,
brexit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.