Jeffrey Franks: Liberalizarea tarifelor la gaze pentru populatie, abia dupa 2013

Postat la 09 mai 2011 18 afişări

Tarifele la gaze vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si ulterior, pana in 2015 pentru populatie, a declarat luni Jeffrey Franks, seful misiunii de experti FMI, la incheierea vizitei in Romania.

Premergator liberalizarii vor fi definite insa categoriile de populatie pentru care se vor acorda in continuare subventii, iar in acest an vor fi stabilite formulele de liberalizare.

Prioritatea anului in curs, in virtutea noului acord cu FMI, va fi privatizarea partiala a companiilor energetice - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, in cazul carora vor fi vandute la bursa pachete minoritare de actiuni. In paralel, va fi imbunatatit managementul companiilor de stat ineficiente din energie si transporturi, inclusiv prin aducerea unor manageri privati din strainatate care vor avea prin contract sarcina de a rentabiliza companiile.

Jeffrey Franks considera posibila pentru 2012 o crestere economica de 3,5-4%, estimare revizuita in sens negativ de la estimarea precedenta de 4,5%, din cauza incertitudinilor privind situatia internationala. Problema principala in 2012 va fi insa aducerea deficitului bugetar la 3% din PIB, apreciata drept "o provocare" din cauza anului electoral.

Anul acesta, pentru care FMI pastreaza estimarea de crestere a PIB de 1,5%, "exista semne limpezi" de reluare a cresterii economice sustinute de exporturi, iar consolidarea fiscala merge bine, insa inflatia ar putea depasi 5%, astfel incat daca tendinta de crestere a inflatiei va continua, din cauza preturilor internationale la energie si alimente, precum si a calendarului de majorare a preturilor administrate, BNR ar putea fi nevoita sa-si ajusteze politica monetara pentru a-si atinge obiectivele pe termen mediu. "Inflatia este insa o problema mai mica decat acum zece ani, iar tendinta ei este de reducere", a afirmat Franks.

Cealalta problema vazuta de reprezentantul FMI este absorbtia slaba a fondurilor europene. "Romania risca sa fie nevoita sa returneze pana la 1,5 miliarde de euro daca o serie de proiecte finantate din fonduri UE nu se realizeaza anul acesta", spune Franks. El a recomandat ca proiectele cu absorbtie redusa sa fie abandonate, iar eforturile autoritatilor sa se concentreze pe cele unde absorbtia poate creste mai rapid.

Acordul cu FMI incheiat in martie pentru doi ani, in valoare de 3,5 miliarde de euro, este de tip preventiv, deci nu presupune eliberarea transelor de imprumut decat in cazuri de forta majora. Probabilitatea ca Romania sa aiba nevoie de bani de la FMI in 2011 a fost apreciata de oficialul FMI la "mai putin de 25%, sau chiar sub 10%". Pe langa sumele de la FMI, acordul prevede si o finantare de 1,5 miliarde de euro de la UE si un credit de 400 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/jeffrey-franks-liberalizarea-tarifelor-la-gaze-pentru-populatie-abia-dupa-2013-8250429
8250429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.