Italia ar putea majora taxele pentru companiile energetice care beneficiază de creşterea preţurilor

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 ianuarie 2022 64 afişări

Italia va majora, probabil, impozitele pe profit pentru companiile energetice care au beneficiat de creşterea preţurilor la energie, a declarat miercuri ministrul italian al industriei, citat de Reuters.

Italia ar putea majora taxele pentru companiile energetice care beneficiază de creşterea preţurilor

Europa se confruntă cu o creştere bruscă a preţurilor la energie electrică, în parte din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia şi de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, ceea ce a dus la creşterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor.

Guvernele din întreaga Europă caută modalităţi de atenuare a creşterilor de preţuri pentru a ajuta familiile şi industria. citeste mai mult

"Cred că guvernul va merge în această direcţie", a declarat Giancarlo Giorgetti când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, aşa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creştere a preţului petrolului.

"Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puţin avuţi", a spus Giorgetti la o conferinţă de presă.

Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care şi-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, a cerut celei mai mari companii de utilităţi din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta la plata facturilor la energie. "Sperăm ca Enel să simtă responsabilitatea socială că obţine marje nebănuite... ar trebui să îşi pună mâna pe inimă şi să dea înapoi o parte din profituri familiilor şi companiilor", a declarat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o produce, ceea ce înseamnă că preţurile plătite acum de clienţii săi se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puţin 12 luni în urmă. "Cu siguranţă, compania nu obţine profituri suplimentare din cauza actualei crize energetice", a declarat un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că majorarea preţului la gaze a afectat în mod negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce energie.

Enel este una dintre cele mai mari companii de energie verde din lume.

Draghi a declarat luni că societăţile care au beneficiat de creşterea preţurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.

Salvini l-a îndemnat pe Draghi să pregătească un pachet suplimentar de împrumuturi pentru a îndulci facturile la energie şi pentru a ajuta companiile ale căror afaceri sunt afectate de o creşterea infecţiilor cu coronavirus.

"I-am cerut lui Draghi să facă un efort extraordinar pentru a sprijini companiile şi a le ajuta să facă faţă costurilor energiei", a spus Salvini.

În remarcile făcute la începutul acestei săptămâni, Salvini a cerut o creştere a deficitului în valoare de cel puţin 30 de miliarde de euro.

Roma a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro în total din iulie pentru a limita creşterea facturilor la energie.

În octombrie anul trecut, Spania a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică avantajează în mod nedrept companiile energetice şi a propus o recuperare a profiturilor, pentru ca apoi să revină asupra unora dintre măsuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
energie,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.