Isarescu: Politicienii sa promita mai putin si sa invete aritmetica bugetara. Avem peste 40.000 de proiecte de investitii publice neterminate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2011 20 afişări

Politicienii trebuie sa se schimbe, sa promita mai putin si sa-si ia in apropiere experti financiari, pentru a ajunge "sa cunoasca ceva din aritmetica bugetara" si a evita sa cada in populism, a declarat miercuri seara la TVR guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referindu-se la anii 2011 si 2012 – anul preelectoral, respectiv anul alegerilor.

"Cred ca si politicienii au invatat foarte mult", a reflectat Isarescu, referindu-se la anii de criza, in care s-a vazut ca "de dat e usor, cand nu mai poti sa dai e greu, dar cand trebuie sa iei inapoi ceea ce ai dat, atunci e dramatic". Guvernatorul considera ca este posibil ca, spre deosebire de trecut, politicienii sa nu cada in populism si de data aceasta, avand in vedere lectiile crizei si felul cum aceasta transforma sistemul monetar-financiar international, raporturile de forte geopolitice si paradigma de gandire pe plan international.

LECTIA 1: CUM FOLOSIM BANII

Pe de o parte, considera el, a devenit clar ca nu se mai poate trai pe baza de imprumuturi "fara sa te gandesti la un exit", la ceea ce trebuie platit ulterior. In acest sens, guvernele inteleg ca trebuie stimulata munca, mediul de afaceri care creeaza locuri de munca si trebuie redusa birocratia stufoasa care impovareaza companiile.

Cat priveste creditele, ele sunt in continuare prea scumpe in Romania din cauza inflatiei inalte, iar inflatia "apare in societatile unde discrepanta dintre nazuinte si posibilitati este prea mare", asa cum a fost si Romania, unde s-a crezut eronat ca daca am intrat in UE, trebuie automat sa avem si standardul de viata din UE.

In acest context, guvernatorul s-a referit si la politicile de investitii angajate de stat: "Exista in Romania peste 40.000 de proiecte de investitii neterminate, finantate de stat, de la scoli la poduri si drumuri. Ele costa nazuinte, sperante, unele dintre ele bani irositi. Daca aceste proiecte neterminate nu se inchid intr-o pierdere clara, pierderea se reflecta in inflatie - taxa pe care o platim toti."

Anul trecut, dezinflatia a fost intrerupta de majorarea TVA, care putea fi evitata daca ajustarile fiscale s-ar fi facut mai din timp. Ea a indus tensiuni in mediul de afaceri, insa in urmatoarele luni, "daca nu apar si alte corectii" (modificari de taxe si impozite), atunci sunt sanse ca inflatia sa descreasca destul de rapid spre 6%, pentru ca pana la sfarsitul anului sa se indrepte spre 4%.

LECTIA 2: CUM PLATIM PENSIILE

Pe de alta parte, trebuie luate masuri pentru restabilirea unui echilibru rezonabil intre numarul de contribuabili si cel de beneficiari ai sistemului de pensii. Daca echilibrul s-a stricat in 20 de ani prin seriile de pensionari anticipate si reducerea populatiei active platitoare de impozite, sistemul ar avea nevoie probabil de circa 10 ani pentru a redeveni sustenabil, estimeaza guvernatorul BNR.

"Raportul intre numarul de contribuabili si numarul de beneficiari trebuie redresat fizic inainte de a se oferi solutii financiare", a spus Isarescu, evocand intentia sa esuata din 2000 de a propune Parlamentului oprirea pensionarilor anticipate. "M-a durut atunci ca am fost huiduit chiar de colegii mei de coalitie. M-a durut si am inghitit galusca", a povestit guvernatorul, explicand insa ca problema a reaparut si se reflecta in capacitatea in scadere a statului de a plati pensiile in conditiile in care sunt prea putini contribuabili.

LECTIA 3: CUM AJUNGEM LA STANDARDUL EURO

In sfarsit, este nevoie de disciplina fiscala, care include atat limitarea deficitului bugetar, dar si rezolvarea problemei arieratelor, intrucat Romania nu ar putea fi acum in zona euro, la care aspira sa adere in 2015-2016, decat in conditiile in care isi reduce deficitul bugetar structural (cel independent de evolutia ciclurilor economice) si continua reforma astfel incat sa castige credibilitate in fata investitorilor si a pietelor financiare.

"Fenomenele de criza vor continua si in 2011, avandu-si originea in Europa in problema datoriilor suverane, iar riscurile de contagiune pentru Romania pot oricand sa apara", considera Isarescu. Or, ceea ce penalizeaza pietele sunt tocmai dovezile de indisciplina fiscala. De aici si necesitatea acordului cu FMI, care functioneaza ca o "unda verde, sau ştampila, daca vreti", ca avem politici credibile. "Ne trebuie asa ceva mai mult decat banii", apreciaza guvernatorul, pentru ca "din pacate, Romania este intr-un con de umbra de credibilitate externa in acest moment", din cauza fluctuatiilor mari din politica fiscala, care au permis cresterea rapida a deficitelor externe in ultimii ani dinainte de criza.

Disciplina fiscala este si problema zonei euro, considera oficialul bancii centrale - anume ca proiectul politic al uniunii monetare s-a construit pe un pilon solid, cel monetar (Banca Centrala Europeana), dar si pe alti doi piloni slabi - cooperarea politica insuficienta si consolidarea fiscala inegala. Zona euro nu va disparea, insa acesti doi piloni slabi va trebui sa fie consolidati, apreciaza Mugur Isarescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/isarescu-politicienii-sa-promita-mai-putin-si-sa-invete-aritmetica-bugetara-avem-peste-40-000-de-proiecte-de-investitii-publice-neterminate-7885480
7885480
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.