Isărescu: Căderea economiei putea fi atenuată dacă atrăgeam fondurile europene

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 octombrie 2011 18 afişări

Dacă România va atrage fondurile europene, atunci nu vor fi probleme la anul cu creşterea economică, a estimat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, precizând că se declară relativ optimist în această privinţă, deşi optimismul său n-a fost confirmat de realitate în precedenţii doi ani.

"Am crezut în 2009 şi 2010 că ţara e mai pregătită să absoarbă fonduri europene, însă n-a fost aşa", a spus Isărescu, apreciind că în amândoi anii, căderea economiei putea fi atenuată dacă rata de absorbţie a banilor de la UE ar fi fost mai bună. "Acum sunt în continuare încrezător că este posibil, că banii pot fi atraşi, însă doar atunci când se vor vedea rezultate optimismul meu va deveni debordant. Până atunci nu pot decât să repet la infinit cât de necesari ne sunt banii europeni", a insistat guvernatorul.

El s-a referit la cel puţin două efecte benefice ale infuziei de fonduri europene - capitalizarea companiilor, în condiţiile în care niciodaă până acum n-a existat o şansă atât de directă de acumulare de capital, şi liniştirea "obsesiilor" referitoare la sursele din care România urmează să-şi plătească datoria externă. "Din ce credeţi că se vor plăti? Rezerve, fonduri europene, refinanţări, de unde s-au plătit şi până acum", a comentat guvernatorul, combătând temerile că statul ar putea ajunge în pericolul de a nu mai avea bani să-şi plătească datoria.

BNR a fost încă de anul trecut printre promotorii creării unei singure instituţii care să administreze fondurile europene, pentru a facilita creşterea absorbţiei. "În condiţiile în care capitalul extern a început să se retragă şi investiţiile străine directe au scăzut din cauza crizei, iar o resursă de capital intern pe termen lung nu avem, pentru că nu avem fonduri de pensii funcţionale, fondurile europene au rămas principala resursă disponibilă pentru o ţară în care dependenţa de finanţarea externă este problematică", a spus guvernatorul, cu ocazia Forumului Financiar Român, organizat de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu BNR.

Mugur Isărescu a apreciat că, din punctul de vedere al felului cum România a trecut prin criză, acordurile cu instituţiile financiare internaţionale "au fost necesare", iar programele de reforme în virtutea lor au fost duse corect la îndeplinire şi au îmbunătăţit fundamentele economiei, "dar de-acum rămân de continuat reformele, în special în domeniul protecţiei sociale, al companiilor de stat, al sănătăţii şi al infrastructurii". Guvernatorul a subliniat că BNR, dacă apreciază că programele de reformă de până acum s-au derulat cu bine, nu înseamnă că sprijină un partid politic sau altul. "Noi nu sprijinim sau nu guvernul, ci sprijinim ţara", a afirmat guvernatorul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/isarescu-caderea-economiei-putea-fi-atenuata-daca-atrageam-fondurile-europene-8840456
8840456
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.