Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancţiunilor impuse de SUA şi Europa

Postat la 02 august 2012 12 afişări

Iranul pierde vânzări de petrol de 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite şi aliaţii lor, iar preţurile petrolului nu au crescut în consecinţă, preşedintele Barack Obama reuşind astfel să marcheze o victorie importantă într-un an electoral.

Iranul, cel de-al treilea producător din cadrul OPEC, exportă cu 1,2 milioane barili pe zi mai puţin petrol, reprezentând 52% din livrările zilnice, în urma sancţiunilor care interzic, de la 1 iulie, cumpărarea, transportarea, finanţarea şi asigurarea petrolului iranian, potrivit datelor Bloomberg. Astfel, ţara ar pierde într-un an venituri de 48 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB. Ameninţările Iranului din luna martie, de a întrerupe transporturile de ţiţei prin Golful Persic, au determinat creşterea preţurilor petrolului la maximul ultimilor trei ani. Creşterea producţiei din Arabia Saudită şi Statele Unite şi încetinirea economiei mondiale au răsturnat însă creşterile, iar cotaţia barilului de petrol este în scădere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.

Mai multe pe mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
international,
iran,
sanctiuni,
sua,
europa
/actualitate/iranul-pierde-133-milioane-de-dolari-pe-zi-din-cauza-sanctiunilor-impuse-de-sua-si-europa-9916713
9916713
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.