Ion Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Voiculescu

Autor: Gabriela Antoniu Postat la 12 martie 2021 36 afişări

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în scandalul publicării bazelor de date de către MS, forţarea unei demisii a lui Vlad Voiculescu va duce la ruperea coaliţiei, singurele posibilităţii ca premierul Cîţu să scape de el fiind fie o forţarea unei plecări pe şest sau remanierea.

Ion Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Voiculescu

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Am o lungă experienţă de gazetar a şiretlicurilor prin care sunt ascunse conflictele din interiorul unui partid, din interiorul unei coaliţii şi chiar din interiorul unui guvern. Am fost primul jurnalist care a scris – în ianuarie 1991 – despre conflictul surd, deocamdată, dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, dintre Ion Iliescu şi Petre Roman. După articolul scris pe această temă, bazat pe surse chiar din interiorul Puterii, cei doi au dezminţit violent informaţiile prezentate de mine, ba mai mult, au ieşit la o acţiune în public, braţ la braţ, pentru a dovedi naţiunii şi cititorilor mei că ei sunt mai prieteni ca niciodată. Conflictul exista. Şi nu doar între cele două persoane, dar şi între cele două Grupări FSN: Perestroikist şi Occidental. Pe parcursul lui 1991 el s-a dezvoltat şi a explodat în mineriada din septembrie 1991.

De ce ascund politicienii conflictele?

Răspunsul ni-l poate da o simplă raportare la viaţa de cuplu. Sunt multe cupluri care afişează, atunci când ies în lume, o iubire nezdruncinată. Asta în timp ce relaţia dintre cei doi este în vecinătatea divorţului. Şi cu cât îşi dau cu tigăile în cap, cu atât se iubesc mai mult în public.

Am făcut această introducere pentru a semnala că nu m-au surprins declaraţiile date atît de Florin Cîţu, cât şi de Vlad Voiculescu în chestiunea conflictului dintre ministerul Sănătăţii şi premier, de fapt dintre Vlad Voiculescu şi premierul Florin Cîţu ca expresie a conflictului mai larg dintre USRPLUS şi PNL. Cei doi au susţinut şi susţin că între ei nu există nici un conflict. Asta în timp ce în chestiunea publicării datelor privind pandemia şi vaccinarea discordia a fost făţişă. După publicarea datelor de către Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîţu a anunţat trimiterea Corpului de Control la ministerul Sănătăţii. Asupra lui Vlad Voiculescu s-au năpustit Lucian Bode, de la Interne şi alţi lideri PNL, precum şi Alina Gorghiu. Ca sub puterea unei baghete de dirijor din Păduri toţi l-au acuzat c-a produs o breşă de Securitate. Conflictul dintre Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu e mai larg şi cuprinde conflictul dintre Vlad Voiculescu şi Valeriu Gheorghiţă, conflictul dintre Vlad Voiculescu şi Raed Arafat.

Din câte se vede, spaţiul acestui conflict îl reprezintă Pandemia şi Vaccinarea.

Domenii care au fost şi sunt spaţiile celor mai mari afaceri dubioase din Istoria modernă a României. Teroarea stârnită de Cioclii apocaliptici în legătură cu virusul n-a urmărit, cum s-ar putea crede, instaurarea unui regim de autoritate sub pretextul pericolului întruchipat de Pandemie, ci instaurarea unui climat de panică în care orice întrebare despre cum s-au făcut contractele, despre cine şi cum a beneficiat de achiziţiile uriaşe făcute de stat să treacă drept o blasfemie. Cum, adică, îndrăzneşti să întrebi dacă nu cumva achiziţiile făcute de stat cu o largheţe incredibilă au fost tot atâtea afaceri, când e vorba de efortul făcut de stat pentru a ne feri de virusul ucigaş? Vaccinarea, dinadins scoasă de sub autoritatea lui Vlad Voiculescu şi dată în grija unui militar care nu crâcneşte când e vorba de ordin, se dovedeşte şi ea teritoriul unor afaceri uriaşe. Seringi de unică folosinţă, teste, vată, dezinfectant, sunt achiziţionate de stat fără cea mai mică grijă de a nu risipi banul public. Cine să se mai întrebe de ce seringile au fost cumpărate de la un anume om de afaceri şi la un preţ impus de acesta când Vaccinarea e prezentată în presa miluită drept un fel de înaintare a ţării pe drumul socialismului multilateral dezvoltat?

Sunt convins că din motive care-mi scapă Vlad Voiculescu, le strică ploile celor care au văzut în Pandemie şi în Vaccinare cele mai lăptoase vaci de muls din istoria corupţiei româneşti. De ce nu se poate trata cu Vlad Voiculescu? Habar n-am. Poate că e chiar politicianul care nu pune botul, ca să mă exprim aşa. Sau poate are şi el cercul lui de interese. Sigur e că Vlad Voiculescu trebuie înlăturat de la conducerea ministerului. Până mai ţin Pandemia şi Vaccinarea, cele două surse însemnate de afaceri dubioase.

Deja apar pe surse informaţii, plasate evident de PNL-işti, că s-ar pregăti scoaterea lui Vlad Voiculescu.

Eu nu cred într-o asemenea posibilitate.

Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, adică dacă Florin Cîţu ar cere public plecarea lui Vlad Voiculescu Coaliţia ar fi pe cale să se destrame. Vlad Voiculescu nu e un oarecare în cadrul USRPLUS, dar mai ales în PLUS. E un personaj de o rară ambiţie, un politician care, aşa cum se vede acum, pus într-un post, e o bombă cu neutroni. Se ne reamintim că USRPLUS a cerut şi a obţinut ca în schimbul sprijinirii de către PNL a lui Nicuşor Dan la şefia Bucureştiului să se înfiinţeze un post de viceprimar cu puteri speciale numai şi numai pentru Vlad Voiculescu. Vlad Voiculescu urma să fie un viceprimar în afara razei de acţiune a primarului general, un fel de stat în stat pe Sănătate, pe Educaţie, pe Cultură la nivelul Bucureştilor. Au venit însă alegerile generale. Coaliţia a câştigat scrutinul şi Vlad Voiculescu a renunţat rapid la locul de viceprimar, pe care-l obţinuse deja prin alegerile locale, şi a devenit ministrul Sănătăţii. Nu printr-o întâmplare, printr-un joc al negocierilor, ci printr-un război dus de USRPLUS ca el să fie la Sănătate.

Avem de-a face, aşadar, cu un politician de forţă, un politician care îşi urmăreşte interesul cu o străşnicie ieşită din comun. Este greu să scoţi din guvern un asemenea personaj, care pare a se fi pregătit toată viaţa ca să fie ministrul Sănătăţii. Mult mai important, după ce-a ajuns ministrul Sănătăţii, prin tot ceea ce a făcut, Vlad Voiculescu a câştigat un capital enorm în rândurile electoratului de Dreapta şi nu numai. Asta deoarece a promovat spectaculos un altfel de politică. A abordat Pandemia cu luciditate, recunoscând şi greşelile, în timp ce Florin Cîţu a abordat-o în chip sărbătoresc. Nu-i exclus ca Dan Barna şi Dacian Cioloş să se simtă ameninţaţi, în stil tipic românesc, de ascensiunea colegului de partid. Ăsta ar fi un argument că USRPLUS şi-ar putea permite să renunţe la Vlad Voiculescu. Dar chiar dacă ar fi aşa, din punct de vedere electoral, USRPLUS nu poate să-şi permită să accepte o remaniere a lui Vlad Voiculescu. Din mai multe motive:

1. Ar însemna în faţa electoratului USRPLUS evidenţierea unei uriaşe slăbiciuni. Dacă ar fi o remaniere să spunem mai largă, în care şi PNL ar schimba vreo trei miniştri, cât mai au ei, şi UDMR unu, am putea spune că impactul asupra electoratului ar fi mai mic. Dar ca să-l schimbi pe Vlad Voiculescu şi în urma unor conflicte făţişe, în care el s-a manifestat sub semnul transparenţei, având dreptatea de partea lui, pentru că şi Valeriu Gheorghiţă, şi Raed Arafat apelează şi la decizii obscure, ar însemna să te compromiţi total ca partid în ochii electoratului.

2. Ar fi un semn de slăbiciune în confruntarea formidabilă dintre USRPLUS şi PNL. USRPLUS ar arăta că e în subordinea lui Florin Cîţu şi deci şi în subordinea PNL.

3. Vlad Voiculescu e în USRPLUS o personalitate. A câştigat prin tot ceea ce a făcut până acum la Ministerul Sănătăţii şi mai ales prin ultima decizie de transparenţă un capital însemnat. Şi-a căpătat un capital însemnat ca adeptul unei altfel de politică şi chiar ca un concretizator al unei altfel de politică. Cum să accepţi darea lui afară?

De altfel şi pentru PNL ar fi un dezastru. În ochii electoratului de Dreapta, electorat care în mare parte se uită cu un ochi suspicios la PSD-izarea PNL, ar reprezenta o concesie uriaşă făcută Mafiei din Sănătate şi Mafiei din România.

Deja, după opinia mea, costurile sunt enorme pentru PNL. Admiţând că PNL vrea să-l dea gata pe Vlad Voiculescu în planul imaginii trebuia să caute şi să găsească fapte comise de Vlad Voiculescu menite a convinge electoratul că trebuie dat afară.

Vlad Voiculescu a dezvăluit public existenţa unor centre de vaccinare peste rând şi departe de ochii românilor a ofiţerilor din instituţiile de forţă şi a neamurilor lor. În replică, PNL a răspuns punând sergenţii majori din presă şi din politică să-l acuze pe Vlad Voiculescu de atentat la Siguranţa naţională. Cum să creadă electoratul, sedus de politica transparenţei, într-o asemenea gogomănie miliţienească?

Nu în ultimul rînd, Vlad Voiculescu a fost de la început ţinta de acţiune a PSD, a presei PSD-iste şi a presei considerate de către USRPLUS ca aparţinând mafiei din Sănătate. Până şi cererea în public ca Vlad Voiculescu să plece ar însemna din punct de vedere electoral un dezastru. Şi pentru Florin Cîţu, dar şi pentru preşedinte.

Sunt date care spun că e practic imposibil să i se ceară lui Vlad Voiculescu demisia sau să fie remaniat.

Cum se poate scăpa de Vlad Voiculescu?

Forţându-l pe şest să plece, printr-o demisie argumentată cu motive cusute cu aţă albă şi refuzând să aducă amănunte în public. Pentru Vlad Voiculescu ar fi curată sinucidere ca om politic. Ar fi o pagubă şi pentru USRPLUS. Cine are crede că Vlad Voiculescu a demisionat de bună voie?

Florin Cîţu să-l remanieze pe Vlad Voiculescu fără a ţine cont de opinia USRPLUS. Formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş n-ar avea încotro. Va trebui să plece din Coaliţia de Guvernare. Pentru PNL ar însemna formarea unui guvern minoritar sprijinit din Parlament de PSD. Ar fi un dezastru nu numai pentru PNL, dar şi pentru PSD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cristoiu,
usr plus,
voiculescu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.