Iohannis: Avem obligaţia să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor

Autor: Laura Buciu Postat la 01 noiembrie 2022 15 afişări

România trebuie să îşi asume politici publice care să asigure egalitatea între femei şi bărbaţi, a spus preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la Conferinţa „Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, unde este prezentă şi Maia Sandu, preşedintele Moldovei.

Iohannis: Avem obligaţia să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor

„Sunt un puternic susţinător al egalităţii de gen şi cred că avem obligaţia să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziţii-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică. Încă de la începutul primului mandat de Preşedinte, am afirmat clar şi răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să îşi asume politici publice care să asigure egalitatea între femei şi bărbaţi. Convingerea mea este că încurajarea unei contribuţii cât mai semnificative a femeilor în viaţa publică generează modernizare şi prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susţinerea drepturilor femeilor şi, de aceea, iniţiative precum această Conferinţă sunt foarte importante. Promovarea egalităţii de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtăşeşte şi îl sprijină”, a spus preşedintele Klaus Iohannis în Parlament.

Potrivit preşedintelui, reducerea inegalităţilor în plan economic şi social, asigurarea accesului la oportunităţi egale de dezvoltare, combaterea stereotipurilor şi a violenţei de gen se realizează printr-o strategie dedicată şi o abordare integrată în toate politicile europene şi în acţiunea externă a Uniunii.

Iohannis a vorbit şi despre femeile din Ucraina.

„În perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei şi-au asumat salvarea şi punerea în siguranţă a copiilor şi a familiilor lor, cu speranţa că într-o zi se vor putea întoarce la o viaţă liniştită, trăită în pace. Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj şi o forţă incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară”, a spus Iohannis.

El a mai afirmat că femeile însă nu au doar un rol major în familie, ci îşi asumă şi performanţe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică şi este important să recunoaştem şi să sprijinim mai mult această implicare, pentru că o societate se dezvoltă şi progresează atunci când femeile şi bărbaţii au parte, în mod egal, de oportunităţi şi avantaje şi, totodată, împart şi responsabilităţile, atât în familie, cât şi în mediul profesional.

„Într-o democraţie matură şi incluzivă este necesar ca femeile să îşi poată exercita drepturile politice şi să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice.Existenţa unei largi reprezentări a femeilor în Parlament şi în administraţiile locale asigură faptul că drepturile şi interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile şi problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi sunt mai bine înţelese şi soluţionate în cea mai potrivită manieră. În ultimii ani, din păcate, nu au fost înregistrate progrese notabile în acest sens, iar numărul femeilor care ajung să ocupe funcţii importante în administraţia locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător şi, în acelaşi timp, poate să fie un factor descurajant pentru cele care doresc să se implice”, afirmă preşedintele României.

El a menţionat că există numeroase exemple, inclusiv la noi în ţară, care demonstrează că femeile pot fi lideri de succes şi, totodată, pot excela şi produce rezultate inovatoare în politică, inginerie, robotică, aeronautică, afaceri sau IT, „domenii care sunt deseori considerate, în mod eronat, a fi mai potrivite bărbaţilor”

De asemenea, preşdintele a mai spus că în raport cu bărbaţii, prezenţa femeilor în poziţiile de management este semnificativ mai redusă în România.

„Pentru a avea o pondere mai mare a doamnelor care ocupă funcţii de conducere, este important ca instituţiile statului, dar şi partidele politice, să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional. Ne dorim cu toţii să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei şi a mentalităţii la nivelul publicului larg. O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile şi prejudecăţile legate de atribuţiile şi rolul femeilor în familie, economie şi în politică.Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbaţii, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte viaţa privată, educaţia sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să îşi asigure independenţa economică, în condiţii de egalitate. Atunci când la nivelul unei societăţi încă persistă atitudini şi concepţii tributare unor mentalităţi învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate şi deseori ignorate.

Una dintre cele mai grave consecinţe ale inegalităţii de gen este violenţa împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina, în toate formele sale, şi pentru a ne asigura că societatea noastră are toleranţă zero faţă de astfel de acte”, a mai spus Klaus Iohannis.

În această privinţă, educaţia, încă de la cele mai mici vârste, joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează egalitatea de gen, potrivit preşedintelui. Iar complementar educaţiei, este nevoie de o legislaţie care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societăţii, care să protejeze şi să promoveze potenţialul extraordinar de care dispun femeile, a mai spus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
femei,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.