Investitorii: Privatizarile promise de statul roman, insuficiente ca sa faca BVB comparabila cu bursa din Varsovia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 mai 2011 19 afişări

Romania va fi in atentia investitorilor straini de portofoliu in perioada urmatoare, dupa ce incepe programul de privatizare a companiilor de stat, desi dimensiunile la care e conceput acesta in prezent nu ajung ca sa transforme bursa de la Bucuresti intr-o piata comparabila cu bursa din Varsovia, apreciaza analistii grupurilor financiare straine.

"Programul de privatizare va stimula piata de capital", apreciaza Richad Soundardjee, seful diviziei CEEMEA pentru piete de capital la Société Générale din Paris, citat de publicatia Emerging Markets. In afara de aceasta, Fondul Proprietatea, actionar la multe companii de stat listate si nelistate, are acum manager profesionist, compania Franklin Templeton, care l-a transformat deja in piesa cea mai grea a bursei.

"Totusi, la dimensiunile de acum, programul de oferte nu va fi suficient de amplu ca sa faca bursa din Bucuresti sa arate ca o a doua bursa din Varsovia, unde companiile straine vin sa profite de lichiditate", declara analistul. Statul roman a promis initial sa vanda anul acesta aproape 10% din Petrom si cate 15% din Transelectrica si Transgaz, urmand ca la anul sa scoata la vanzare un pachet similar din Romgaz, insa lista exacta si calendarul vor fi cunoscute oficial doar odata cu publicarea scrisorii de intentie catre FMI.

"Sunt impresionat de felul cum bursa din Varsovia s-a pozitionat ca un centru regional, atragand companii ucrainene si in curand si cehe, romanesti sau rusesti", adauga Soundardjee. "Daca tendinta lor de a se lista aici se mentine, are potential de a creste si mai mult." Inclusiv cei de la Franklin Templeton au anuntat ca studiaza posibilitatea listarii secundare a Fondului Proprietatea pe o alta piata, fie Londra, fie Varsovia sau Viena.

Richard Cormack, seful diviziei EMEA pentru piete de capital la Goldman Sachs din Londra, adauga ca Europa de Est are acum potential pentru investitori inclusiv gratie ofertelor secundare de actiuni (pachete noi scoase la vanzare ale unor companii deja listate): "Un numar tot mai mare de companii s-au listat deja, asa ca potentialul pentru oferte secundare a crescut".

Analistii sunt de acord ca grosul cresterii pietelor de capital din Europa Centrala si de Est va fi sustinut de Rusia, Polonia si Turcia, insa regiunea ramane atractiva pe ansamblu, pentru ca are active mult mai ieftine, nu doar in comparatie cu tarile dezvoltate, dar si cu celelale piete emergente, din Asia si America Latina. Fundamentele economice sunt bune, redresarea dupa recesiune e vizibila simultan in aproape toate tarile din Est, iar aceasta atrage capitalurile straine. "Europa de Est era ratusca cea urata, dar acum a inceput sa vina tare din urma", sustine Liesbeth Rubinstein, manager al fondului Invesco Perpetual specializat pentru Europa de Est.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitorii-privatizarile-promise-de-statul-roman-insuficiente-ca-sa-faca-bvb-comparabila-cu-bursa-din-varsovia-8283047
8283047
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.