Investitorii din est

Postat la 25 aprilie 2006 1 afişăre

Multe companii din centrul Europei au devenit investitori strategici in Romania. Printre cele mai importante se numara:

 

CEZ: A cumparat Electrica Oltenia, este pe lista scurta pentru preluarea Electrica Muntenia Sud, iar pe lista de achizitii a cehilor intra si complexurile de producere a energiei din Oltenia - Turceni, Rovinari, Craiova, facilitatile de producere a energiei de la Doicesti sau chiar proiectul de finalizare a Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.

 

ZENTIVA: O companie creata in cativa ani de fondul de investitii Warburg Pincus - prin fuziunea fabricii de medicamente Leciva din Cehia cu Slovakofarma din Slovacia - a devenit unul dintre principalii jucatori regionali din piata farmaceutica. Zentiva a cumparat cel mai mare producator de medicamente din Romania, Sicomed, evaluat la 200 de milioane de dolari.

 

LEK: Tot in domeniul farmaceutic, compania slovena Lek - achizitionata ulterior de grupul Novartis - a cumparat o fabrica de medicamente din Targu Mures, Pharmatech.

 

GEDEON RICHTER: Un alt producator de medicamente, dar din Ungaria, a preluat, in 1998, tot o fabrica din Targu Mures, Armedica.

 

DANUBIUS: Lantul hotelier Danubius Hotels  din Ungaria a cumparat de la statul roman, in anul 2001, mai multe hoteluri din statiunea balneoclimaterica Sovata.

 

OTP: Grupul bancar OTP din Ungaria a cumparat, in 2004, banca romaneasca Robank pentru 47,5 milioane de dolari. OTP candideaza si la privatizarea CEC, iar o firma din cadrul grupului a preluat, la sfarsitul anului trecut, compania de asigurari Asigurarea Ceccar-Romas.

 

ZALAKERAMIA: Compania din Ungaria a cumparat producatorul de placi ceramice Cesarom. Ulterior, grupul austriac Lasselsberger - care detinea deja doi producatori de profil din Romania, Sanex si Mondial - a preluat si compania ungara, devenind astfel actionar indirect al Cesarom.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Investitorii din est
/actualitate/investitorii-din-est-1005720
1005720
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.