Investiţii record ale celui mai mare producător auto de baterii din România

Autor: Ioana Matei Postat la 04 aprilie 2013 80 afişări

Cel mai mare producător de baterii auto din România, ROMBAT SA, a investit 17 milioane de euro în Capacitatea 3 de producţie, prind fonduri proprii şi finanţare guvernamentală nerambursabilă. Noua unitate are o capacitate de 700.000 de baterii, este utilată cu tehnologie de ultimă generaţie şi poate produce atât baterii pentru maşini cu tehnologie Start/Stop, cât şi baterii convenţionale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de producţie a ROMBAT ajunge la 3,3 milioane de baterii.

Investiţii record ale celui mai mare producător auto de baterii din România

Sistemul Start/Stop permite ca motorul maşinii să se oprească  atunci când roţile nu se mai învârt (de exemplu când se aşteaptă la semafor, după scoaterea din viteză) şi să repornească automat la cuplarea ambreiajului. Maşinile dotate cu tehnologie Start/Stop consumă mai puţin carburant şi protejează mediul înconjurător

Din 1999 şi până în prezent, ROMBAT a derulat nouă mari proiecte de investiţii cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale şi europene.

În primăvara anului trecut, compania bistriţeană a fost preluată de grupul sud-african METAIR, ce cuprinde companii care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto. Potrivit raportului financiar transmis Bursei din Johannesburg, METAIR a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de peste 438 de milioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Valoarea indicelui EBIDTA pentru anul trecut a fost de  peste 68 de milioane de euro, în creştere cu 19% faţă de 2011, iar profitul net a ajuns la aproximativ 41 de milioane de euro (faţă de 37,5 milioane de euro în 2011).

În cele nouă luni şi jumătate de activitate în cadrul METAIR în 2012, ROMBAT a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 48 de milioane de euro, valoarea indicelui EBITDA fiind de 5,3 milioane de euro, iar profitul după plata taxelor s-a situat la 3,3 milioane de euro.

ROMBAT are sediul la Bistriţa, două centre logistice la Bucureşti şi câte unul la Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Râmnicu Vâlcea şi Târgovişte.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitii-record-ale-celui-mai-mare-producator-auto-de-baterii-din-romania-10712011
10712011
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.