Într-un deceniu de furie a publicului faţă de bănci, de reguli mai stricte, de haos geopolitic, cele mai mari şase bănci din SUA au făcut profituri de un trilion de dolari

Autor: Ştefan Stan Postat la 27 decembrie 2022 36 afişări

Într-un deceniu de furie a publicului faţă de bănci, de reguli mai stricte, de haos geopolitic, cele mai mari şase bănci din SUA au făcut profituri de un trilion de dolari

Într-un deceniu de furie a publicului faţă de bănci, de reguli mai stricte, de haos geopolitic, de pandemie şi de unele oscilaţii perfide ale pieţei, cele mai mari şase bănci din SUA au reuşit nu numai să facă faţă, ci să şi încaseze profituri de 1.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Estimările analiştilor arată că JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley se apropie rapid de această performanţă - 1.000 de miliarde de dolari, într-o perioadă de 10 ani - şi că, dacă nu vor atinge această bornă la sfârşitul acestei luni, o vor face cândva în primele săptămâni din 2023. Totuşi, nu doar amploarea profitului este atât de surprinzătoare, ci şi capacitatea industriei de a trece peste scandaluri şi de a prospera din nou.

În urmă cu zece ani, JPMorgan, în prezent cea mai profitabilă şi mai valoroasă bancă americană după capitalizarea bursieră, era în colimator după fiascoul tranzacţiilor de la Londra. Wells era în fruntea celor şase mari, cea mai valoroasă şi singurul membru al grupului care obţinea profituri mai mari de 20 de miliarde de dolari. Deşi câştigurile au deraiat ulterior din cauza dezvăluirilor privind abuzurile consumatorilor, analiştii o văd apropiindu-se din nou de acest nivel în 2023.

Ceea ce nu s-a transformat în aceşti ani este conturul general al afacerii: Băncile vând acţiuni şi obligaţiuni, tranzacţionează instrumente financiare, oferă consultanţă pentru preluări de companii, gestionează averi, se ocupă de plăţi şi acordă împrumuturi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
profit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.