Internetul în Ucraina prezintă întreruperi în timp ce trupele ruseşti avansează

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 februarie 2022 36 afişări

Internetul în Ucraina prezintă întreruperi în timp ce trupele ruseşti avansează

Conectivitatea internetului în Ucraina a fost afectată de invazia rusă, în special în sudul şi estul ţării, unde luptele au fost cele mai intense, au declarat sâmbătă observatorii de internet, citaţi de Reuters.

Forţele ruseşti au capturat sâmbătă oraşul Melitopol din sud-estul Ucrainei, a anunţat agenţia rusă de ştiri Interfax, în timp ce Moscova a lansat atacuri cu rachete de croazieră şi artilerie asupra mai multor oraşe, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Conectivitatea la GigaTrans, principalul furnizor de internet din Ucraina, a scăzut la sub 20% din nivelurile normale înainte de a reveni la niveluri mai ridicate în primele ore ale dimineţii de vineri, potrivit observatorului de blocaje pe internet NetBlocks.

"În prezent, observăm conectivitatea naţională la 87% din nivelurile obişnuite, o cifră care reflectă întreruperile de servicii, precum şi fuga populaţiei şi închiderea locuinţelor şi a întreprinderilor din dimineaţa zilei de 24", a declarat pentru Reuters Alp Toker, director al NetBlocks.

Observatorul Monash IP din Australia a declarat că, până în prezent, cartierul Obolonskyi din Kiev şi zonele centrale din Harkov, în estul Ucrainei, au prezentat semne clare de întrerupere a internetului.

Alte anomalii s-ar putea datora pur şi simplu faptului că unele persoane s-au îndepărtat de computerele lor, de exemplu, părăsind oraşele, a declarat Simon Angus, profesor asociat de economie, care este directorul observatorului.

Între timp, oficialii ucraineni au făcut publice mai multe informaţii despre o presupusă operaţiune de spionaj cibernetic din Belarus despre care au spus că viza conturile personale de e-mail aparţinând forţelor de la Kiev.

Într-o postare pe Facebook, echipa ucraineană de intervenţie în caz de urgenţă informatică a declarat că hackerii au vizat nu doar ucraineni, ci şi polonezi, ruşi şi belaruşi, inclusiv mai multe organizaţii media din Belarus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
internet,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.