Ce se întâmplă cu sancţiunile Europei împotriva lui Putin? Nimic. Pe măsură ce presupusul embargo asupra petrolului rusesc se prelungeşte în zile şi apoi săptămâni, un ambasador spune: "Nu se întâmplă nimic, nimeni nu vine, nimeni nu pleacă, este îngrozitor!"

Autor: Ştefan Stan Postat la 28 mai 2022 40 afişări

Ce se întâmplă cu sancţiunile Europei împotriva lui Putin? Nimic. Pe măsură ce presupusul embargo asupra petrolului rusesc se prelungeşte în zile şi apoi săptămâni, un ambasador spune: "Nu se întâmplă nimic, nimeni nu vine, nimeni nu pleacă, este îngrozitor!"

Pe măsură ce impasul Uniunii Europene în ceea ce priveşte presupusul embargo iminent asupra petrolului rusesc se prelungea în zile şi apoi săptămâni, un ambasador le-a citat colegilor săi piesa "Aşteptându-l pe Godot" a lui Samuel Beckett: "Nu se întâmplă nimic, nimeni nu vine, nimeni nu pleacă, este îngrozitor!".

Diplomaţii şi oficialii sunt din ce în ce mai frustraţi că UE ar putea atinge limitele durerii pe termen scurt pe care o poate provoca Rusiei, deja la trei luni de la invazia sa în Ucraina.

Statele membre nu reuşesc să îşi respecte promisiunile de a-l lovi pe preşedintele Vladimir Putin acolo unde îl doare: industria energetică profitabilă. Accentul a fost pus pe refuzul Ungariei de a susţine sancţiunile, dar alte ţări cedează în faţa cererilor lui Putin de plată a gazelor în ruble.

Aspectele neplăcute evidenţiază limitele strategiei UE de a susţine retorica dură prin acţiuni care necesită unanimitatea celor 27 de membri ai săi. Înainte de summitul de două zile care va începe luni, unii lideri înclină acum spre un acord diluat care ar permite continuarea livrărilor prin intermediul unei conducte cheie pentru Ungaria şi alte ţări.

Premierul ungar Viktor Orban, liderul UE cel mai apropiat de Putin, şi-a îndemnat colegii să nu abordeze o propunere de interzicere a petrolului rusesc. Mai multe discuţii sunt în curs de desfăşurare pentru a încerca să se ajungă la un acord înainte de această dată, chiar şi prin eliminarea completă a petrolului din pachet. Dacă această încercare eşuează, liderii ar putea discuta oricum despre interdicţie, potrivit diplomaţilor UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
petrol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.