Insolvenţele companiilor mari au adus un minus la buget de cel puţin 300 de milioane de lei

Postat la 27 februarie 2013 20 afişări

Insolvenţele deschise anul trecut şi în acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel puţin 301 milioane lei, iar şeful ANAF, Şerban Pop, susţine că legea trebuie modificată astfel ca firmele în reorganizare să-şi achite obligaţiile curente către stat după declanşarea procedurii.

"Într-o procedură de insolvenţă actorii privaţi pot să decidă dacă mai lucrează sau nu cu acea companie, dacă mai livrează pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate să acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul că-şi continuă activitatea, dar ANAF este legată de mâini. Nu putem cere plata obligaţiilor curente până nu se încheie procedura insolvenţei", a explicat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Şerban Pop.

El a arătat, astfel, că în cazul unei insolvenţe în care statul este un creditor minoritar, firma în reorganizare poate funcţiona ani buni acumulând noi datorii la stat, fără să se poată interveni pentru stoparea acestora sau prin măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului.

Pe de altă parte, Pop este adeptul unei abordări non-agresive a contribuabililor, recunoscând că după patru ani de criză există pericolul ca multe companii să nu mai reziste în piaţă şi implicit să fie afectate şi încasările la bugetul de stat.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Insolvenţe,
companii,
buget
/actualitate/insolventele-companiilor-mari-au-adus-un-minus-la-buget-de-cel-putin-300-de-milioane-de-lei-10608675
10608675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.