Inflaţia pe anul trecut a rămas sub prognoza BNR, dar a ieşit din intervalul ţintit

Autor: Razvan Voican Postat la 14 ianuarie 2013 14 afişări

România a încheiat anul trecut cu o rată a inflaţiei de 4,95%, în creştere faţă de 3,14% în 2011 în urma producţiei slabe din agricultură, a scumpirii energiei, a gazelor şi a petrolului, precum şi a deprecierii leului.

România a încheiat anul trecut cu o rată a inflaţiei de 4,95%, în creştere faţă de 3,14% în 2011 în urma producţiei slabe din agricultură, a scumpirii energiei, a gazelor şi a petrolului, precum şi a deprecierii leului. Cererea slabă din economie nu a putut frâna o serie de creşteri de preţuri, însă cu toate acestea ultima prognoză de inflaţie a BNR, majorată în noiembrie la 5,1%, nu a fost atinsă. La începutul anului banca centrală credea că inflaţia se va ridica în 2012 la numai 3,2%, însă a fost nevoită să-şi refacă socotelile în urma răsturnării mai multor ipoteze de lucru. Chiar dacă prognoza de inflaţie a fost majorată cu aproape două puncte procentuale, dobânda de politică monetară a fost menţinută la 5,25% pe an, BNR preferând să-şi transmită semnalele în principal prin pârghia lichidităţii de pe piaţa monetară. Dobânda-cheie a rămas cu un sfert de punct procentual peste inflaţie, însă aceasta s-a situat în afara intervalului 2 - 4% ţintit de BNR. Ţinta de 3% a fost ratată, însă banca centrală poate face apel la o listă generoasă de clauze de exonerare, oficialii BNR menţionând constant că instrumentarul pe care îl are la dispoziţie vizează în principal aşa-numita inflaţie CORE2, care exclude dinamica preţurilor la legume-fructe (principalele vinovate de creşterea inflaţiei din toamnă), la comubustili şi tutun, precum şi pe cea a preţurilor administrate.ică a economiei foarte aproape de zero.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Inflaţia,
BNR,
prognopze
/actualitate/inflatia-pe-anul-trecut-a-ramas-sub-prognoza-bnr-dar-a-iesit-din-intervalul-tintit-10463521
10463521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.