Inflaţia în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 mai 2022 95 afişări

Inflaţia în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Inflaţia a accelerat în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, potrivit datelor publicate vineri, în condiţiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei şi de sancţiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanţurile logistice, scrie Reuters.

Inflaţia lunară a încetinit la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creştere lunară din ianuarie 1999, arată datele serviciului federal de statistică Rosstat.

Inflaţia a accelerat brusc după ce Rusia a început ceea ce numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina la 24 februarie.

Scăderea rublei la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la maşini, pe fondul aşteptărilor că preţurile vor creşte şi mai mult. De atunci, rubla şi-a revenit şi s-a întărit vineri la un maxim al ultimilor aproape cinci ani în raport cu euro.

Inflaţia ridicată a fost principala preocupare a gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează standardele de viaţă, o scădere care anul acesta va fi agravată de o contracţie economică abruptă.

Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 4%, dar se aşteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Instituţia a redus deja dobînda de referinţă la 14%, după o creştere de urgenţă la 20% la sfârşitul lunii februarie, şi a declarat că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
inflaţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.