Inflatia anuala scade usor in noiembrie: 7,73%

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 decembrie 2010 11 afişări

Inflatia anuala a scazut la 7,73% in noiembrie, de la 7,88% in octombrie, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,52%, in principal ca efect al scumpirilor la marfurile alimentare (0,88%), a informat vineri Institutul National de Statistica.

Cele mai mari scumpiri, in raport cu luna octombrie, s-au consemnat la cartofi (10%), oua (8%), fructe proaspete (4,3%), legume si conserve de legume (3,6%), si faina (3,5%). S-au ieftinit insa citricele si fructele meridionale, cu 4,3%. Fata de luna decembrie 2009, cele mai mari cresteri de preturi le-au avut cartofii (36%), conservele de legume (19%) si uleiul (19%), singurul aliment care s-a ieftinit fiind ouale, cu peste 7%.

Pe ansamblu, marfurile nealimentare s-au scumpit in septembrie cu 0,38%, singura scumpire semnificativa avand loc la energia termica (6%). Cele mai mari majorari de preturi in comparatie cu decembrie 2009 le inregistreaza de departe tigarile (26,2%), urmate de combustibili (12%), carti si presa scrisa (11,2%), respectiv energie termica (12%) si electrica (8,6%).

In categoria serviciilor, care s-au scumpit in ansamblu cu 0,2%, cresteri putin semnificative au avut serviciile de apa, canal si salubritate (0,4%), cele de telefonie (0,3%) si transportul aerian (0,3%). In raport cu sfarsitul anului trecut, cel mai mult s-au majorat tarifele la aceleasi doua categorii - apa si canal (15,8%) si CFR (14%); in schimb, s-a ieftinit transportul aerian, cu 3,5%.

In aceste conditii, "ne mentinem estimarea de 8% pentru inflatia la sfarsitul lui 2010", a comentat Dumitru Dulgheru, analist al BCR. "Banca Nationala a mentinut neschimbata rata dobanzii de politica monetara de la sedinta din 2 noiembrie incoace, decizie justificata de incertitudinile privind efectele de runda a doua ale majorarii TVA si de climatul politic si social tensionat. In opinia noastra, BNR ar putea relua ciclul relaxarii politicii monetare in prima jumatate a lui 2011, daca presiunile inflationiste se reduc si daca mediul politic devine mai stabil. Deblocarea celei de-a saptea transe din creditul stand-by cu FMI si incheierea unui nou acord preventiv cu FMI in 2011 sunt esentiale pentru acest scenariu."

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a comentat recent pe marginea numeroaselor discutii despre o posibila iesire a Romaniei din criza prin deprecierea leului si inflatie mai mare, discutii sanctionate de BNR ca nerealiste si daunatoare, intrucat intretin iluzia ca economia poate ajunge la crestere durabila prin metode artificiale. "Cum se poate discuta despre iesirea din criza prin inflatie mai mare, atata vreme cat Romania este deja campioana la inflatie in Europa?", a afirmat Adrian Vasilescu. Romania ocupa in octombrie prima pozitie in UE in functie de cresterea preturilor de consum, de 3,4 ori mai mare decat avansul mediu din UE.

BNR estimeaza o inflatie de 8,2% pentru sfarsitul anului 2010, respectiv de 3,4% la finele lui 2001. Tinta centrala de inflatie ramane insa de 3% si pentru 2011, si pentru 2012, urmand ca din 2013 BNR sa treaca la o tinta centrala stationara, de 2,5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/inflatia-anuala-scade-usor-in-noiembrie-7-73-7800212
7800212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.