Inflaţia a ajuns la 5%. Cât mai e până cresc dobânzile?

Autor: Iulian Anghel Postat la 12 august 2021 51 afişări

Banca Naţională a României (BNR), prin vocea gu­ver­natorului Mugur Isărescu, spune că inflaţia este „temporară“. La fel şi premierul Florin Cîţu, care speră să ajungă, într-o bună zi, guvernator.

Inflaţia a ajuns la 5%. Cât mai e până cresc dobânzile?

Banca Naţională a României (BNR), prin vocea gu­ver­natorului Mugur Isărescu, spune că inflaţia este „temporară“. La fel şi premierul Florin Cîţu, care speră să ajungă, într-o bună zi, guvernator. Nu toţi cred asta însă. Dacă preţurile pe ansamblu au înregistrat un plus de 5%, preţul producţiei industriale (costul la poarta fa­bricii) a înregistrat, la jumătatea anului, un plus de 12%, ce­ea ce se va reflecta, aproape automat, în preţul final al pro­du­selor. Inflaţia va creşte, prin urmare. În lume, in­flaţia este aproape generală, dar asta nu mângâie pe nimeni.

Chiar de anul acesta BNR va fi obligată să majoreze dobânda-cheie, ceea ce va majora, evident, costul credi­tului comercial, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Va fi o decizie care va tempera inflaţia, dar care îi va ustura la buzunar pe mulţi, crede economistul Aurelian Dochia: „Inflaţia ar putea fi mai  mare şi pe termen lung“.

Adrian Vasilescu (BNR) afirmă doar că „dobân­da-cheie nu va mai scădea“, un alt fel de mod de a spune că din groapă nu poţi să ieşi decât dacă urci: dobânda de această dată. În faţa unei inflaţii de 5% pe termen lung, BNR nu are o altă opţiune în afară de majorarea do­bânzii-cheie, acum la 1,25%.

„Cred că se va întâmpla chiar din anul acesta“, crede Ionuţ Dumitru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
crestere,
dobanzi,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.