Industria hotelieră, de 8 mld. lei în 2019, şi-ar putea reveni abia în 2023. Este o perioadă fără precedent pentru această industrie

Autor: Miruna Diaconu Postat la 14 februarie 2021 49 afişări

Industria hotelieră din România a ajuns în 2019 la afaceri totale de aproape 8 mld. lei, dar pandemia ar putea trimite în urmă cu aproape zece ani acest sector economic.

Industria hotelieră, de 8 mld. lei în 2019, şi-ar putea reveni abia în 2023. Este o perioadă fără precedent pentru această industrie

♦ Industria hotelieră are o scădere de 60% a cifrei de afaceri faţă de nivelul înregistrat în 2019.

Industria hotelieră din România a ajuns în 2019 la afaceri totale de aproape 8 mld. lei, dar pandemia ar putea trimite în urmă cu aproape zece ani acest sector economic. Şi la nivel european turismul a fost grav afectat, iar o revenire completă a acestei industrii ar putea să se producă abia începând cu anul 2023, conform studiului Deloitte European Hotel Industry.

Scăderile de circa 60%  înregistrate în 2020 trimit industria în urmă cu zece ani, perioadă în care turismul s-a aflat pe un trend ascendent, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte veniturile companiilor. „Industria hote­lieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară şi s-a confruntat cu o scă­de­re a apetitului pentru investiţii anul tre­cut, arată studiul, iar gestionarea lichi­di­tăţii a devenit prioritară. Şi România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turişti cu aproxi­mativ 60% în decembrie 2020 com­parativ cu aceeaşi perioadă a anului prece­dent, potrivit datelor Institutului Na­ţional de Statistică“, a spus Zeno Că­prariu, Partener Audit, Deloitte Româ­nia, şi liderul industriei produselor de consum. Criza pandemică i-a afectat atât de mult pe anumiţi operatori economici care nu au reuşit să îşi reorienteze businessul, încât aceştia vor fi nevoiţi să pună lacătul definitiv pe uşi.

Incertitudinea  i-a determinat pe mulţi angajaţi din această industrie să plece către alte industrii. Turismul se confrunta şi înainte de izbucnirea crizei pandemice cu o problemă a forţei de muncă, fiind destul de dificil de găsit oameni calificaţi.

La aproape un an de la debutul crizei pandemice, restricţiile pentru industria turismului şi HoReCa din România sunt încă în vigoare, iar în acest timp nu a existat un ajutor concret destinat exclusiv industriei din partea statului, ceea ce face şi mai dificilă treaba antreprenorilor de a ţine în viaţă propriile businessuri.

Un sfert dintre unităţile de cazare şi restaurantele din România riscă să nu se mai deschidă, iar acest lucru se întâmplă pe de o parte din cauza lipsei resurselor financiare, iar pe de altă parte, din cauza lipsei de predictibilitate.

Conform studiului Deloitte, jumătate dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii şi investitorii activi în domeniul ospitalităţii la nivel european se aşteaptă să ajungă din nou la nivelurile de performanţă din 2019 începând din 2023, iar 20% consideră chiar că revenirea la nivelul de dinainte de izbucnirea crizei pandemice se va înregistra abia în 2024.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
perioada,
revenire

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.