Industria auto, în viteza a cincea

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 aprilie 2013 38 afişări

Investiţia grupului german Daimler, de peste 300 milioane euro, pentru extinderea producţiei de cutii de viteze destinate Mercedes-Benz la subsidiara Star Transmission din Sebeş, judeţul Alba, consolidează imaginea unei Românii care se plasează din ce în ce mai stabil şi puternic pe harta industriei auto europene.

Industria auto, în viteza a cincea

Industria auto generează anual afaceri de peste 11 miliarde de euro şi are una dintre cele mai mari contribuţii la exporturi, iar cei mai mari zece jucători din sectorul componentelor auto au 37 de fabrici în România şi zeci de mii de angajaţi, oraşe întregi depinzând de comenzile pe care aceste centre de producţie le primesc din industria auto.

Ford şi Dacia au atras aproape de uzinele lor şi o serie de furnizori, dar vestul ţării şi zona Braşovului sunt dominate de companii care produc volane, cabluri, centuri de siguranţă, scaune, airbaguri sau alte componente pentru Opel, Renault, dar şi pentru Mercedes, Audi sau BMW.

Star Transmission a fost înfiinţată în anul 2001 şi are 800 de angajaţi la capacităţile de producţie din localităţile Cugir şi Sebeş. Noua investiţie va crea alte 350 de locuri de muncă în Sebeş, oraş cu şomaj de numai 2 la sută. Americanii vor face 80.000 de B-Max la Craiova şi 250.000 de motoare. în 2011, Ford a avut afaceri de doar 185 de milioane de euro, iar în 2012 de circa 600 de milioane de euro, conform estimărilor ZF.

În context, trebuie spus că afacerile Ford România ar putea urca în acest an la peste două miliarde de euro, în condiţiile în care americanii au în producţie, din aprilie, un al doilea motor, iar B-Max se îndreaptă spre o producţie de 80-100.000 de unităţi. În 2012 compania a avut afaceri de circa 600 milioane de euro, conform estimărilor ZF, faţă de 185 milioane de euro în 2011, când s-au produs doar 7.500 de utilitare Transit Connect.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/industria-auto-in-viteza-a-cincea-10811965
10811965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.