În timp de Europa se zbate în criză, autorităţile de la Bruxelles au alte griji. Ce au interzis în restaurante?

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 mai 2013 60 afişări

Autorităţile europene au luat decizia interzicerii carafelor sau sticluţelor cu ulei de măsline de pe mesele resataurantelor, începând cu 1 ianuarie 2014. Măsura aparţine, conform Thelegraph, unui obscur comitet de la Bruxelles.

În timp de Europa se zbate în criză, autorităţile de la Bruxelles au alte griji. Ce au interzis în restaurante?

Din 2014 uleiul de măsline trebuie prezentat pe o masă de restaurant doar într-o sticlă ambalată în fabrică şi prevăzută cu un dispozitiv antipicurare şi care previne reumplerea, sticlă etichetată conform standardelor industriale europene. Recipientele care pot fi umplute, dar şi cumpărarea uleiului produs artizanal, în mici afaceri de familie, vor fi interzise.

Criticul culinar Sam Clark, proprietar al unui restaurant londonez, spune că nu va renunţa nici la furnizorul său din Spania şi nici la modalitatea tradiţională de servire a uleiului. El crede că măsura ar putea afecta activitatea micilor fermieri şi va accelera dispariţia modurilor tradiţionale de producere şi vânzare a hranei, totul în favoarea marilor producători industriali.

Comisia Europeană pune interdicţia pe seama igienei şi a nevoii de a proteja "imaginea uleiului de măsline" şi invocă nevoia oamenilor de a fi informaţi. "Consumatorii nu sunt proşti, ei sunt primii care îşi dau seama când sunt înşelaţi", replică Sam Clark.

"Este 1 aprilie?", a întrebat retoric Martin Callanan, parlamentar european. "Commisia nu are ceva mai bun de făcut, cu un euro în criză, o încredere la pământ şi o economie care abia se târăşte, decăt să se ocupe de sticlele de ulei?  Ar trebui să caute moduri de a reduce ambalajele inutile", a adăugat Callanan.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/in-timp-de-europa-se-zbate-in-criza-autoritatile-de-la-bruxelles-au-alte-griji-ce-au-interzis-in-restaurante-10891506
10891506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.