În ce condiţii ar putea criptomonedele să devină mai puţin volatile în 2022

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 decembrie 2021 109 afişări

În ce condiţii ar putea criptomonedele să devină mai puţin volatile în 2022

Bitcoinul a crescut cu aproape 70% în 2021, tranzacţionându-se în prezent la aproape 49.000 de dolari, conform datelor agregate de CoinDesk.com.

Totuşi, cea mai valoroasă criptomonedă din lume este cu 30% sub maximul de circa 69.000 de dolari atins în noiembrie.

Valoarea totală a monedelor digitale aflate în circulaţie este de peste 2.200 de miliarde de dolari, Bitcoinul reprezentând 920 de miliarde din total, potrivit CNN Business, iar Ether începe să reducă din diferenţă. Populară datorită contractelor smart şi token-urilor non-fungibile (NFT-uri), moneda înregistrează o valoare de piaţă de 475 de miliarde de dolari.

Preţul unui Ether a crescut de peste cinci ori anul acesta, de la circa 730 de dolari la aproape 4.000 de dolari.

În prezent există câteva ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) cu expunere pe Bitcoin, instrumentele urmând să fie în atenţia investitorilor şi în 2022.

„Următorul pas potenţial este lansarea unor ETF-uri cu expunere pe alte monede. Probabil că vom avea un ETF pe Ether la începutul anului viitor”, spune Nick Elward, senior vice president al grupului Natixis Investment Managers, citat de CNN.

Unii investitori profesionişti/instituţionali, precum George Soroş şi Stanley Druckenmiller, au investit deja în industria crypto. Totuşi, ultima perioadă a readus în discuţie gradul ridicat de volatilitate din rândul monedelor virtuale.

Mulţi investitori şi-au orientat atenţia asupra Bitcoinului în 2017, urmărind cum preţul a crescut de la 1.000 de dolari pe unitate la aproximativ 20.000 de dolari în luna decembrie a acelui an. Spre sfârşitul lui 2018, preţul scăzuse la 3.500 de dolari, reajungând în decembrie 2020 la pragul de 20.000 de dolari.

Schimbările de o asemenea natură sunt normale în spaţiul crypto, iar experţii sunt de părere că investitorii trebuie să înveţe cum să gestioneze perioadele de volatilitate ridicată.

Anton Chashchin, manager partner la Bitfrost, un furnizor de servicii digitale, crede că investitorii instituţionali vor continua să investească în Bitcoin pentru a obţine astfel un scut împotriva inflaţiei şi ratelor ridicate ale dobânzilor, menţinând că nu toate marile companii acţionează pe fondul aşa-numitului fenomen FOMO (fear of missing out – teama de a rata o oportunitate).

Astfel, ritmul tot mai mare de adoptare şi legitimare a criptomonedelor va reduce, cel mai probabil, din volatilitate. Preţurile pot raporta în continuare variaţii bruşte, însă nu la fel de violente precum cele din ultimii ani.

„Faptul că investitorii mari, cu buzunare mai mari şi strategii mai stabile, vor cumpăra criptomonede va ajuta industria. Ei pot suporta volatilitatea”, explică John Wu, preşedintele firmei blockchain Ava Labs.

Nick Elward crede că tot mai mulţi manageri de fonduri îşi vor îndrepta atenţia asupra criptomonedelor, urmând să se uite dincolo de ETF-urile pe Bitcoin, care reflectă pur şi simplu direcţia contractelor futures ale monedei. Prin urmare, diferenţa dintre Bitcoin şi alte monede majore ar scădea treptat în următorii ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.