In 2010 consumul casnic a scazut cu 5%. Bauturile si produsele de ingrijire personala au inregistrat cele mai mari scaderi in vanzari.

Postat la 03 martie 2011 21 afişări

Romanii au fost si mai chivernisiti anul trecut: in lei, cheltuielile gospodariilor pentru bunuri de larg consum au scazut cu 5% fata de anul anterior. In prima jumatate a anului, declinul inregistrat a fost de 4%, pentru ca in a doua parte, odata cu inasprirea masurilor de austeritate, scaderea sa fie mai accentuata, de 6%.

"Incercand sa se adapteze contextului economic deloc favorabil, consumatorii au redus din volumul cosului de cumparaturi. In 2010 ei au facut cumparaturi mai rar si au renuntat la produsele de rasfat", declara Raluca Raschip, consumer goods director GfK Romania.Cel mai mult gospodariile si-au redus cheltuielile cu produsele de ingrijire personala, in moneda nationala scaderea fiind de aproape 11%. Printre categoriile cu cele mai drastice reduceri in volum se numara deodorantele (-19%), samponul (-14%), dar si pasta de dinti si sapunul de toaleta (-12% fiecare).

Segmentul bauturilor a urmat de asemenea un trend descendent in 2010 (-6%), cu o contractie mai puternica in a doua jumatate a anului comparativ cu perioada similara a anului precedent (-9% fata de -3% in primele sase luni). Printre categoriile care au inregistrat scaderi in volum mai accentuate la nivelul intregului an se numara sucurile naturale, carbogazoase si berea, ca urmare in special a scaderii numarului de gospodarii consumatoare.

Daca analizam principalele categorii de bunuri de larg consum, observam ca segmentul produselor alimentare de baza si cel al produselor de ingrijire a locuintei au fost cel mai putin afectate, valoarea cheltuita fiind cu 3%, respectiv 4% mai mica. In segmentul produselor alimentare, tabletele de ciocolata se remarca totusi printr-o scadere mai accentuata (-17%).

In 2010, comertul modern a atras 45% din cheltuielile gospodariilor pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata de 2009. Atat hipermarketurile, cat si discounterii au inregistrat evolutii pozitive, importanta fiecaruia dintre aceste formate crescand cu cate un punct procentual. Supermarketurile se afla pe un trend descendent (-8% in valoare fata de 2009), fiind cele mai afectate de scaderea frecventei de cumparare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mancare,
bautura,
consum,
ingrijire
/actualitate/in-2010-consumul-casnic-a-scazut-cu-5-bauturile-si-produsele-de-ingrijire-personala-au-inregistrat-cele-mai-mari-scaderi-in-vanzari-8027560
8027560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.