În 13 ani leul a pierdut 237% din valoare, fiind cel mai „tâlhărit“ dintre monedele foste comuniste

Postat la 01 mai 2012 27 afişări

Cursul leu-euro a atins luni un maxim istoric la BNR, fiind la un pas să treacă peste nivelul de 4,4 lei/euro. BNR a calculat cotaţia oficială la 4,3970 lei/euro. Pe piaţa interbancară, la finalul zilei, cotaţiile se situau la 4,4070/4,4090 lei.

Astăzi, 1 mai, este zi liberă, aşa că piaţa va ave timp până miercuri să digere evenimentele politice legate numirea guvernului Ponta. Investitorii, în special cei străini care tranzacţionează zilnic, se vor uita foarte atent la cine va fi noul ministru al finanţelor şi care este retorica, de data asta, ca reprezentant al puterii, a noului premier desemnat Victor Ponta, preşedintele unui partid social-democrat.

Orice majorare de salarii sau scădere de taxe în lipsa unei acoperiri în veniturile bugetului va fi taxată imediat de pieţele financiare. Întâi prin creşterea cursului şi imediat prin cererea unor dobânzi mai mari la lei la titlurile de stat.

Faţă de ianuarie 1999, când a apărut euro, cursul a crescut cu 237%. În aceeaşi perioadă inflaţia a fost de 220%. Comparativ cu celelalte monede "foste comuniste", leul a fost cel mai "tâlhărit": coroana cehă s-a apreciat cu 29%, zlotul a pierdut numai 2,6%, iar forintul a scăzut cu numai 14%.

Acesta este preţul care se plăteşte pentru lipsa reformelor şi a privatizării la timp, pentru pierderile anuale ale companiilor de stat, pentru dezastrul din sănătate sau educaţie, pentru monopoluri "naturale" în anumite sectoare şi nu în ultimul rând pentru o clasă politică haină.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
curs,
depreciere,
moneda,
euro
/actualitate/in-13-ani-leul-a-pierdut-237-din-valoare-fiind-cel-mai-talharit-dintre-monedele-foste-comuniste-9584094
9584094
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.