Importurile de petrol din Rusia ale Chinei au crescut cu 55%, depăşind oferta saudită

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 iunie 2022 24 afişări

Importurile de ţiţei ale Chinei din Rusia au urcat cu 55% faţă de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de livrările la preţ redus, pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei, scrie Reuters.

Importurile de petrol din Rusia ale Chinei au crescut cu 55%, depăşind oferta saudită

Importurile de petrol rusesc au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor din China.

Acest lucru este echivalent cu aproximativ 1,98 milioane de barili pe zi (bpd) şi în creştere faţă de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec şi compania de stat Zhenhua Oil, au crescut achiziţiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte după ce marile companii petroliere şi casele de comerţ occidentale s-au retras din cauza sancţiunilor.

Arabia Saudită a fost al doilea mare furnizor, cu volume în luna mai în creştere cu 9% faţă de anul trecut, la 7,82 milioane de tone, sau 1,84 milioane bpd.

Datele vamale publicate luni au arătat, de asemenea, că China a importat luna trecută 260.000 de tone de ţiţei iranian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
petrol,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.