Immofinanz Group investeşte 80 de milioane de euro într-un proiect logistic la Mogoşoaia

Autor: Ioana Matei Postat la 24 iulie 2015 1052 afişări

Immofinanz Group investeşte 80 de milioane de euro într-un proiect logistic la Mogoşoaia

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară locală, a început lucrările de construcţie pentru prima etapă a proiectului logistic LOG.IQ Bucureşti, obiectul unei investiţii totale de 80 de milioane de euro  în vecinătatea Capitalei, în Mogoşoaia. Prima etapă, de 40.000 de metri pătraţi, reprezintă o investiţie de 16,7 milioane de euro şi urmează să fie finalizată până în primul trimestru din 2016. 

 

Proiectul LOG.IQ cuprinde o suprafaţă închiriabilă totală de 140.000 de metri pătraţi, dispuşi în patru rânduri de clădiri de depozite aliniate paralel. Etapa iniţială a LOG.IQ Bucureşti este planificată pentru livrare în al patrulea trimestru din 2015 (hala B) şi primul trimestru din 2016 (hala A) şi va cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 40.000 metri pătraţi, în timp ce etapele 2 şi 3 ale proiectului vor creşte suprafaţa închiriabilă cu 100.000 metri pătraţi. Împreună cu spaţiile de birouri şi celelalte adiacente parcului logistic, suprafaţa închiriabilă din cadrul proiectului va ajunge la aproximativ 150.000 de metri pătraţi. 

Proiectul total  LOG.IQ Bucureşti  va reprezenta o investiţie de 90 de milioane de euro, din care 19 milioane de euro este reprezentată de investiţia în terenul de 280.000 de metri pătraţi achiziţionat de companie înainte de criză, în anii 2005-2006. La finalul acestei prime etape, circa 400 de angajaţi vor lucra în acest spaţiu, iar la finalizarea întregului proiect, numărul lor va creşte până la aproximativ 1.500, potrivit lui Sorin Vişoianu, country manager office & logistics pentru România şi Bulgaria în cadrul Immofinanz Group. 

 

”Considerăm că locaţia este una de prim grad pentru logistică, din punct de vedere al amplasamentului,  este foarte uşor accesibilă, atât pentru angajaţi, cu mijloacele de transport în comun, este în partea de nord a oraşului, în apropierea aeroportului Otopeni, se află între autostrada 1 şi autostrada 2 pe centura care a fost recemt modernizată şi, de asemenea, se află  în apropierea unei zone intens dezvoltate şi în dezvoltare în partea de nord a oraşului pentru birouri, ceea ce face accesul celor care au spaţii de logistică şi spaţii generoase de birouri să nu aibă distanţe mari de parcurs”, a descris Vişoianu caracteristicile locaţiei pe care se va desfăşura proiectul logistic.  

LOG.IQ Bucureşti este localizat în Mogoşoaia şi beneficiază de acces direct la oraş şi la autostrăzile A1, A2 şi A3, prin şoseaua de centură. De asemenea, proiectul este situat în apropierea Aeroportului Internaţional Henri Coandă şi la 15 km nord de centrul Bucureştiului. Întreaga infrastructură a locaţiei este finalizată, inclusiv străzile interioare şi reţelele de utilităţi (apă, canalizare, gaze, energie electrică, linii telefonice), iar proiectul beneficiază de acces la calea ferată.

Proiectul se află pe un terenul de 280.000 metri pătraţi ce va deveni, potrivit informaţiilor transmise de companie, un parc logistic premium pe parcursul anului următor. 

Vişoianu a declarat că până în acest moment nu a semnat niciun contract pentru închirierea spaţiilor din Mogoşoaia, însă se află în negocieri pentru o suprafaţă care depăşeşte suprafaţa echivalentă a primei etape a proiectului. ”Suntem în discuţii cu mai multe companii, sunt firme internaţionale în general, care operează pe teritoriul nostru”, a declarat Vişoianu, fără să ofere mai multe detalii până la concretizarea contractelor. 

 

”Ne adresăm tuturor operatorilor din domeniul industrial şi colaboratorilor noştri pe care îi avem şi la nivel internaţional. Prin noul brand, LOG.IQ,  acordăm servicii clienţilor noştri de la Marea Nordului până la Marea Neagră. Desigur, Germania rămâne ca piaţă principală a noastră, cu circa 70% din portofoliul de logistică, urmată de Unagaria şi apoi de România, ca a treia piaţă principală de logistică”, a declarat Vişoianu. 

Divizia de logistice a Immofinanz a trecut la începutul anului printr-un proces de rebranding prin care a încorporat proprietăţile logistice sub umbrela LOG.IQ înseamnă „proprietăţi logistice inteligente.” Potrivit reprezentanţilor grupului, acestea au un concept flexibil şi pot fi adaptate în funcţie de cerinţele pieţei şi de nevoile clienţilor.

În ce priveşte dezvoltarea următoarelor etape ale proiectului, Vişoianu nu vorbeşte despre un termen fix, acestea se vor derula în funcţie de cerere: ”Ne-am propus ca prima etapă să fie aceasta, de 40.000 de metri pătraţi şi după, în funcţie de cerinţe şi de interes, suntem pregătiţi oricând să începem abordarea unei alte faze din proiect. Constructorul proiectul este firma Sagex Construct. 

 

Compania a anunţat recent că îşi extinde colaborarea cu Profi Rom Food, prin prelungirea partneriatului cu cinci ani şi prin extinderea spaţiului deţinut în Log.IQ Ploieşti cu încă 12.000 de metri pătraţi şi va ajunge astfel la o suprafaţă închiriată de aproximativ 27.000 de metri pătraţi. Extinderea va face parte din a doua fază de construcţie a Log.IQ Ploieşti,  şi va începe din februarie 2016, în cadrul unui contract valabil până în 2023.  A doua fază de construcţie a proiectului din Ploieşti va consta în 15.000 de metri pătraţi, din care 12.000 vor fi utilizaţi de Profi, restul de 3000 va fi închiriat unui alt client. 

”Prin această a doua etapă de dezoltare de la Ploieşti şi prin prima etapă a a proiectui din Bucureşti, portofoliul nostru de logistică în România se dublează. În prezent, avem 52.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi cu cele două, vom ajunge la aproximativ 100.000 de metri pătraţi”, a concluzionat Sorin Vişoianu. 

 

Compania deţine şi alte terenuri, dar Vişoianu nu a declarat  unde vor începe austriecii alte proiecte. „Noi am văzut semne pozitive în piaţă, economia românească e în creştere, ştim cu toţii că ritmul este mai mare decât în alte ţări europene, am văzut creşterea interesului pentru spaţiile de logistică, avem un portofoliu de terenuri considerabil în România şi suntem pregătiţi oricând pentru orice oportunitate care este să valorificăm aceste terenuri. Ne adresăm clienţilor şi specificului businessului său, nu e exclus ca într-o zi să existe în egală măsură o oportunitate pentru extindere în Timişoara,  încă una în Ploieşti, vom vedea la momentul respectiv, speculativ nu ne-am propus să ne extindem în alte oraşe”. 

Grupul austriac este activ pe piaţa din România începând cu anul 2004 şi deţine în prezent un portofoliu de 16 proprietăţi în valoare de 964 de milioane de euro, potrivit unui articol anterior al ZF. Portofoliul din România al Immofinanz reprezintă 13,9% din toate proprietăţile deţinute de grup şi include 16 proprietăţi cu o suprafaţă închiriabilă de 404.503 metri pătraţi (nouă clădiri de birouri, patru centre comerciale şi trei spaţii logistice). 

 

În ceea ce priveşte rezultatele financiare, Immofinanz a realizat în primele nouă luni ale anului financiar 2014-2015 venituri din chirii de 35,2 mil. euro în România, în scădere cu 2,7%. În cel de-al treilea trimestru fiscal (noiembrie 2014 – ianuarie 2015) proprietăţile din România au generat venituri din chirii de 11,5 milioane de euro, cele mai mari contribuţii fiind aduse de cele opt proiecte de birouri din Bucureşti (5,7 mil. euro) şi de cele patru malluri din ţară (5,2 mil. euro). În cel de-al treilea trimestru al anului fiscal 2013 – 2014 Immofinanz realizase în România venituri din chirii de 11,6 milioane de euro. Gradul de ocupare al clădirilor de birouri din Bucureşti era la sfârşitul lunii ianuarie de 77,3%, în timp ce mallurile Polus Cluj, Maritimo Constanţa, Piteşti Mall şi Gold Plaza Baia Mare au un grad de ocupare mediu de 90,6%.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/immofinanz-group-investeste-80-de-milioane-de-euro-intr-un-proiect-logistic-la-mogosoaia-14631561
14631561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.