Iesi la pensie cand vrei, dar mai trebuie sa vrea si patronul

Postat la 05 decembrie 2010 36 afişări

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a opinat ca modificarile aduse Legii pensiilor in cazul varstei standard de pensionare produc efecte discriminatorii fata de femei, prin conditionarea de acordul angajatorului a posibilitatii acestora de a-si continua activitatea pana la 65 de ani.

In opinia membrilor CNCD, articolul 53 alineatul 1 din proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice trebuie sa fie: "Varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Femeile au dreptul sa se pensioneze, la cerere, la varsta de 63 de ani", fara alte precizari suplimentare care sa implice decizia angajatorului.

"Potrivit principiului egalitatii, femeile si barbatii au dreptul de a se pensiona in conditii similare. Statul poate sa stabileasca o varsta de pensionare mai redusa pentru femei prin aplicarea unei masuri afirmative fata de acestea, cu precizarea ca masura afirmativa in cauza trebuie sa se aplice doar la solicitarea expresa si neconditionata a femeilor", suna motivatia Consiliului.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat cu 15 voturi "pentru" si cinci "impotriva" ca varsta standard de pensionare la femei sa fie de 63 de ani, iar la barbati de 65 de ani, admitand solicitarea de reexaminare in acest sens a presedintelui Traian Basescu. Conducerea PDL a decis sa mandateze parlamentarii partidului ca raportul Legii pensiilor sa fie adoptat in 7 decembrie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/iesi-la-pensie-cand-vrei-dar-mai-trebuie-sa-vrea-si-patronul-7778654
7778654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.