Ideea de referendum la români: Jos unealta lui Hitler!

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2013 87 afişări

Referendumul convocat de preşedintele Traian Băsescu pentru a confirma rezultatele referendumului din 2009 a fost respins de parlamentari, singura consecinţă practică fiind o nouă ceartă între PNL şi PSD pe tema eternă a "trădării" între partenerii USL (PSD a aprobat organizarea referendumului, liberalii au fost contra).

Ideea de referendum la români: Jos unealta lui Hitler!

La aceasta s-a adăugat însă, mai nou, şi o mică tensiune PNL-PC, aparent fiindcă PC nu-i mai consideră suficient de combativi pe liberali în lupta contra coabitării PSD-Băsescu, în realitate probabil pentru că văd scăzând atât cota PNL în raport cu PSD în cadrul USL, cât şi cota lui Crin Antonescu de posibil prezidenţiabil al unei alianţe USL, aşa încât îşi caută alte moduri de a rămâne în preajma puterii.

Fapt e că, în ciuda opoziţiei parlamentarilor, referendumul lui Băsescu va avea loc totuşi, conform procedurii constituţionale actuale, pe care Crin Antonescu a anunţat însă că Parlamentul o va revizui, cu motivaţia memorabilă că şi Adolf Hitler şi-a consolidat puterea în dauna democraţiei tot prin referendumuri populare, adică aşa cum ar intenţiona să facă şi Traian Băsescu. Efectele iniţiativei lui Băsescu s-au făcut deja simţite: votul în Senat al proiectului de revizuire a Constituţiei a fost amânat până la toamnă, iar Crin Antonescu, şeful comisiei parlamentare de revizuire, a repetat că viitoarea Constituţie va constrânge Parlamentul ca atunci când va elabora legea electorală, să limiteze la 300 numărul maxim de deputaţi (dar nu şi numărul maxim de parlamentari, aşa cum a stabilit referendumul din 2009).

Deocamdată, proiectul de revizuire a fost aprobat de comisie şi va fi trimis la Consiliul Legislativ, apoi la CCR, iar în paralel va fi trimis Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia, care vor avea la începutul lui iulie un prim schimb de opinii cu autorităţile române pe marginea textului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ideea-de-referendum-la-romani-jos-unealta-lui-hitler-11003959
11003959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.