Guvernul vrea să crească salariul minim brut cu 70 de lei

Autor: Andra Stroe Postat la 28 decembrie 2020 156 afişări

Guvernul vrea să crească salariul minim brut cu 70 de lei

Guvernul vrea să crească salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu 70 de lei. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, salariul minim brut ar urma să crească de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Potrivit Executivului, premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultări cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social pe tema creşterii salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creşterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ţine cont de argumentele reprezentanţilor sindicatelor, ai patronatelor, precum şi de contextul economic şi social. Ne dorim să asigurăm o viaţă mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă şi să protejăm iniţiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîţu.

În cadrul discuţiei, ministrul Muncii a prezentat trei scenarii referitoare la evoluţia acestui indicator în 2021.

„Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situaţiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020.

Totodată, premierul, ministrul Muncii şi reprezentanţii partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord prin care să fie stabilit un mecanism de creştere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salariu minim,
crestere,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.