Guvernul francez a dat publicităţii o notă declasificată privind ATACUL CHIMIC din SIRIA. Principalele puncte ale documentului

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 03 septembrie 2013 36 afişări

O "sinteză naţională declasificată aparţinând serviciilor de informaţii", de nouă pagini, a fost dată publicităţii luni de către Guvernul francez, cu privire la "programul chimic sirian", "cazuri de folosire de agenţi chimici" şi "atacul chimic" de la 21 august, "masiv şi coordonat".

O "sinteză naţională declasificată aparţinând serviciilor de informaţii", de nouă pagini, a fost dată publicităţii luni de către Guvernul francez, cu privire la "programul chimic sirian", "cazuri de folosire de agenţi chimici" şi "atacul chimic" de la 21 august, "masiv şi coordonat".

ATACUL "MASIV ŞI COORDONAT" DE LA 21 AUGUST 2013

"Pe baza unei analize tehnice metodice a 47 de înregistrări video originale ale evenimentelor de la 21 august, a fost efectuată o primă numărare, cartier cu cartier, a numărului victimelor. Doar în acest eşantion de înregistrări video au fost număraţi cel puţin 281 de morţi, localizaţi în Ghouta (de) Est (cartierele Ain Tarma, Douma, Erbin, Jobar, Kfar Batna, Qas Alaa, Zamalka) şi de Vest (cartierul Mudamiyat Al Sham)"

"Observarea a numeroşi copii de vârstă mică suferind de simptome violente (convulsii), în opt locuri diferite, conduce la concluzia că o regizare sau o manipulare din partea opoziţiei sunt foarte puţin probabile"

"Atacul de la 21 august nu poate să fi fost ordonat şi efectuat decât de regim"

Elementele culese "confirmă că un atac masiv şi coordonat a fost efectuat în noaptea de 21 august 2013".

ALTE ATACURI CHIMICE COMISE ÎN TRECUT

"Servicii competente franceze au recoltat eşantioane biomedicale (sânge, urină), de mediu (sol) şi materiale (mumiţii), prelevate de la victime sau în locuri ale unor atacuri la Saraqeb, pe 29 aprilie 2013, şi Jobar, la jumătatea lui mai aprilie 2013. Analizele efectuate au confirmat utilizarea (gazului) sarin"

"Pe 29 aprilie, ştim că regimul sirian a efectuat un atac împotriva localităţii Saraqeb, situată la 30 de kilometri sud-est de Idleb (...). Aproximativ 20 de persoane au fost intoxicate şi evacuate spre spitale, unde personal medical a fost intoxicat prin transfer de contaminare. Analizele au confirmat că agentul utilizat a fost (gazul) sarin"

"La jumătatea lui aprilie, patru persoane au fost intoxicate şi evacuate în cartierele de este ale Damascului, în oraşul Jobar. Analiza aşantioanelor biomedicale prelevate, în condiţii verificate de către serviciile noastre, asupra victimelor acestui atac a confirmat, de asemenea, utilizarea (gazului) sarin"

PROGRAM CHIMIC

"Cu peste o mie de tone de agenţi chimici de război şi precursori, Damascul deţine unul dintre stocurile operaţionale cele mai importante din lume, fără perspectiva distrugerii programate (...)"

Este vorba despre "câteva sute de tone de iperită stocată sub formă finală", "câteva zeci de tone de VX" şi "câteva sute de tone de (gaz) sarin, care constituie cea mai importantă parte a stocului".

"Activităţi observate de mai mulţi ani în instalaţii de testare siriene relevă că se studiază noi moduri de dispersare (...) informaţiile noastre confirmă o utilizare de către regim a unor muniţii care transportă volume de agenţi chimici tot mai fiabile, adaptate unei utilizări tactice, mai ţintite şi localizate"

"Bashar al-Assad şi unii dintre membrii cei mai influenţi ai clanului său sunt singurii abilitaţi să dea ordinul de utilizare a armelor chimice"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
GUVERN,
SIRIA
/actualitate/guvernul-francez-a-dat-publicitatii-o-nota-declasificata-privind-atacul-chimic-din-siria-principalele-puncte-ale-documentului-11289396
11289396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.