Guvernul discută majorarea impozitelor pe locuinţe cu 50%

Autor: Răzvan Botea Postat la 06 octombrie 2022 4536 afişări

Intr-o perioada in care romanii se descurca tot mai greu guvernul pregateste mari

Guvernul discută majorarea impozitelor pe locuinţe cu 50%

Guvernul a decis majorarea impozitelor pe clădiri cu 50% din 2023, a confirmat premierul Nicolae Ciucă. Majorarea impozitelor pe clădiri este o măsură care face parte din pachetul fiscal adoptat de guvern în vara lui 2022, însă formula de calcul pentru valoarea impozitelor ar fi fost imposibil de implementat din punct de vedere tehnic, până la finalul anului, a precizat Ciucă.

„Vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, era imposibil de realizat până la finalul anului. De aceea, s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată. În schimb, se introduce amendamentul să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Adrian Vascu, senior partner Veridio, a realizat o analiză asupra noilor modificări fiscale în materie de impozite pe clădiri.

„Valoarea de pornire care era 1000 lei/mp a devenit 1500 lei/mp şi la fel se consemnează o creştere de cca 50% la toate elementele de calcul. Rezultă, aşadar, că există premisele ca, începând cu 1 ianuarie 2023, valorile impozabile să crească cu cca 50%”, scrie Adrian Vascu pe blogul său, vascu.ro.

Practic, arată el, un apartament din Bucureşti de circa 100 mp, al cărui impozit era până acum de circa 200 de lei anual, începând cu 2023 impozitul pe acest imobil va trece de 300 de lei.

„Apartament situat în Bucureşti, etaj zona A, etaj 3, an construcţie 1950, suprafaţa desfăşurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31.12.2021 204.878 lei şi impozit anual 204 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 307.317 lei care, dacă se menţine cota de impozitare de 0.1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei faţă de 204 lei în acest an”, a mai scris el.

Un alt exemplu dat de Vascu se referă la impozitul pentru o casă din Cluj: „Casă situată în Cluj Napoca, cu suprafaţa desfăşurată de 295 mp şi teren în suprafaţă de 800 mp, zona C, valoare împozabilă la 31.12.2021 479.000 lei şi impozit anual 958 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 718.500 lei care, dacă se menţine cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei faţă de 958 lei în acest an”

Pentru clădirile nerezidenţiale, Adrian Vascu spune că valoarea impozabilă se va referi la clădire şi terenul aferent şi nu distinct la clădiri şi teren, cum se realiza până în prezent.

„În acest sens, vă prezint un exemplu concret al unor spaţii comerciale aflate la parter de bloc, în număr de 20, care în anul 2017 aveau o valoare impozabilă de cca 7.450 mii lei, iar după noul sistem propus, incluzând şi aportul valorii terenului, valoarea impozabilă poate deveni cca 15.543 mii lei. Creşterea rezultată este o dublare a valorii impozabile. Dacă vor rămâne aceleaşi cote de impozitare, în acest caz, impozitul acestui contribuabil se va dubla. Desigur că acest calcul nu poate fi extrapolat la toate proprietăţile nerezidenţiale, dar consider că un prag spre nivelul de sus poate fi această dublare a valorilor impozabile.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.