Guvernul a stabilit costul pentru ziua de carantină şi lista centrelor

Autor: Laura Buciu Postat la 17 decembrie 2020 61 afişări

Ministerul Sănătăţii a făcut o analiză pentru stabilirea cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei de persoană pe ziua de carantinare. Dacă centrele de carantină sunt puse la dispoziţie de alte instituţii publice sau autorităţi, cheltuielile scad.

Guvernul a stabilit costul pentru ziua de carantină şi lista centrelor

Guvernul României a aprobat , joi, p hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor legale.

Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar şi normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană.

Tot acest document aprobă lista spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.

Ministerul Sănătăţii a făcut o analiză pentru a stabili cheltuielile aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, prin care se atestă afecţiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.

Potrivit deciziei Guvernului, la nivelul spaţiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecţiuni medicale preexistente, servicii de curatenie, lenjerie (minimum 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale două bucăţi/persoană şi papuci de unică folosinţă două bucăţi de persoană, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană şi apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparţinând unor religii şi culte religioase recunoscute de statul român, cu particularităţi de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităţilor, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera şi se vor utiliza tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carantină,
centru,
guvern

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mediafax
Big Tech se află în pericol. După ce au beneficiat de traficul făcut de Trump pe propriile platforme, acum se dezic de el la final de mandat Big Tech se află în pericol. După ce au beneficiat de traficul făcut de Trump pe propriile platforme, acum se dezic de el la final de mandat
Prima apariţie publică a miliardarului Jack Ma, „dispărut” din octombrie. Fondatorul Alibaba s-ar fi aflat pe „lista neagră” a autorităţilor chineze
MonitorulApararii
Armata turcă decimată de Erdogan. Alţi peste 200 de militari au fost reţinuţi marţi. În ultimii patru ani, peste 20.000 de militari au fost daţi afară sau arestaţi Armata turcă decimată de Erdogan. Alţi peste 200 de militari au fost reţinuţi marţi. În ultimii patru ani, peste 20.000 de militari au fost daţi afară sau arestaţi
2021, an decisiv pentru marina Turciei. Primeşte primul portelicopter, prima fregată şi primul submarin realizate indigen, dar şi torpile şi rachete antinavă
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa” COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Operaţiunea „Mioriţa”
COMENTARIU Valeriu Şuhan Cum să-ţi dai cu dreptu-n dreptu’...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.