Guvernul „a sărit“ din schema de ajutor pentru creşterea preţurilor la energie marii consumatori industriali

Autor: Răzvan Botea Postat la 30 ianuarie 2022 84 afişări

Guvernul a exclus din ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută marii consumatori de energie din România pentru ajutorul privind facturile la energie.

Guvernul „a sărit“ din schema de ajutor pentru creşterea preţurilor la energie marii consumatori industriali

♦ Asociaţia producătorilor de oţel din România: Măsurile luate de guvern duc la scăderea drastică a competitivităţii externe a sectorului metalurgic românesc ♦ Costurile cu energia ajung şi la 60% din costul de producţie din industria metalurgică.

Guvernul a exclus din ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută marii consumatori de energie din România pentru ajutorul privind facturile la energie. Potrivit actului normativ, preţurile se plafonează pentru toţi consumatorii casnici şi non-casnici, cu excepţia marilor consumatori din energie.

„La noi scumpirea energiei a determinat scăderea drastică a competitivităţii marilor consumatori, mai ales pe pieţele externe, unde sunt în competiţie cu companii din ţări unde plătesc preţuri la energie de 203 ori mai mici“, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

Un document al asociaţiei producă­torilor de oţel din România (UniRomSider) consultat de ZF spune că nesoluţionarea problemei creşterii preţurilor la energie ar putea însemna închiderea majorităţii capa­cităţilor de producţie, care, odată închise, sunt foarte greu de repus în funcţiune.

„În ultima perioadă companiile metalurgice româneşti s-au confruntat cu preţuri ale energiei şi gazului natural mult peste preţul practicat la nivelul UE, ceea ce a determinat o scădere drastică a competitivităţii acestora, concretizată prin închideri de capacităţi. Nesoluţionarea acestei probleme la nivel naţional va determina închiderea majorităţii capacită­ţilor, iar practica arată că o capacitate închisă foarte greu va putea fi repusă în funcţiune.“

Asociaţia solicită plafonarea preţurilor la energie pentru marii consumatorii industriali la un nivel care să poată asigura supravieţuirea companiilor şi, pe termen mediu, reformarea Pieţei zilei următoare (PZU), elaborarea de măsuri care să facă funcţională piaţa de energie electrică pentru consumatorii finali mari şi contracte bilaterale care să poată fi încheiate şi între consumator şi producător.

Costul cu energia în industria metalelor feroase şi neferoase a ajuns de la 15-35% la 35-60% în totalul costurilor de producţie. Marii consumatori industriali au nevoie de circa 35-40% din consumul naţional de energie.

„Toată producţia de export este compromisă. Nu poţi concura la export când costul tău de fabricaţie a crescut de trei ori faţă de concurenţii din alte ţări“, mai spune Petru Ianc.

Ordonanţa care priveşte plafonarea preţurilor la energie exclude explicit marii consumatori de energie. Motivul, spun reprezentanţii guvernului, este faptul că această grupă de consumatori au primit deja o compensarea a emisiilor indirecte anul trecut şi acum doi ani. Cu toate acestea, fondurile de compensare nu au venit de la bugetul de stat, ci dintr-o schemă europeană, care în alte ţări se aplică de câţiva ani.

Cifra de afaceri a sectorului metalurgic a fost de aproximativ 5 mld. de euro în 2020, cele mai recente date, cu un număr mediu de salariaţi de aproximativ 28.000. Producţia, în anul 2020, în sectorul siderurgic a fost de 2,6 mil. de tone, iar în sectorul de aluminiu de 271.000 tone. Sectorul metalurgic realizează întreaga gamă de produse pentru economie: table groasă, benzi laminate la cald şi la rece, benzi zincate, ţevi, sârme, bare, profile, mai scrie în documentul citat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
consumatori,
guvern,
preturi,
ajutor,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.