Guvernul a decis că mai multe produse din plastic trebuie să dispară din magazine

Autor: Petru Mazilu Postat la 25 august 2021 298 afişări

Guvernul a decis că mai multe produse din plastic trebuie să dispară din magazine

Guvernul a adoptat proiectul de ordine asupra reducerii impactului produsului din plastic asupra mediului, iar printre alte obiecte ce urmează să fie scoase din comerţ sunt beţişoarele de urechi şi paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic. 

Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piaţă a produsului din plastic şi nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul şedinţei Executivului. Practic, producătorii români pot produce pentru export şi doar pentru ţările din afara UE.

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt beţişoarele de urechi, beţele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile şi tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit care au plastic.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit ceea ce vor fi reglementate pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosinţă, pentru răspunderea extinsă la producător şi cerinţele pentru colectarea separată a produsului din plastic. Normele de aplicare a ordonanţei de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piaţă vor fi epuizate, iar comercianţii nu vor fi amendaţi.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantităţi nu sunt certe ... Stocurile pot fi folosite, nu mai pot ieşi produse noi din fabrică sau din import ... Se utilizează treptat, nu sunt necesare nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piaţă . Amenzile, doar producătorii care nu respectă legea şi importatorii care vor încerca să pună pe piaţă ”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plastic,
magazine,
ordonanţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.