Grecia nu mai cere creditorilor săi ştergerea datoriei şi propune înlocuirea actualelor obligaţiuni

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 03 februarie 2015 272 afişări

Guvernul grec nu va mai continua să ceară ştergerea datoriei publice a ţării, care se ridică la 315 miliarde euro în prezent, şi propune înlocuirea actualelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe.

Varoufakis a propus introducerea a două noi tipuri de obligaţiuni, şi anume cele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică şi cele numite "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung, potrivit Financial Times.

Ministrul grec de Finanţe vrea ca Grecia să încheie confruntarea cu creditorii săi, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Ce le voi spune partenerilor noştri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi lăsaţi-ne spaţiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finanţe a declarat că guvernul va menţine un excedent bugetar primar curpins între 1 şi 1,5% din produsul intern brut, chiar dacă Syriza, partidul care conduce coaliţia de guvernare, nu-şi va respecta angajamentele luate în campania electorală privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat că Grecia ar putea reduce datoria publică prin creşterea economiei naţionale, subliniind că forţa de muncă a ţării este slab folosită şi că guvernul ar trebui să asigure o mai bună colectare a taxelor.

În acest sens, Varoufakis a afirmat că guvernul va lupta împotriva evaziunii fiscale şi că îi are în vizor pe grecii bogaţi care nu au plătit în mod corect taxele pe care trebuia să plătească în timpul celor şase ani de recesiune economică.

Ministrul grec de Finanţe a început duminică la Paris un turneu european, în cadrul căruia se va întâlni cu reprezentanţi ai mai multor guverne europene, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
DATORIE,
/actualitate/grecia-nu-mai-cere-creditorilor-sai-stergerea-datoriei-si-propune-inlocuirea-actualelor-obligatiuni-13801081
13801081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.