GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Anul Şarpelui pentru economia chineză

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 februarie 2013 37 afişări

Cele mai noi estimări ale analiştilor în privinţa Chinei sunt optimiste - cca 8,1% creştere a PIB în 2013, faţă de 7,8% anul trecut, care a fost cel mai slab din ultimii 13 ani, potrivit Xinhua.

Pieţele financiare, care împărtăşesc deocamdată acelaşi optimism în privinţa celei de-a doua economii din lume, au avur parte însă de o surpriză neplăcută în această săptămână, după decizia guvernului de la Beijing de a extinde în mai multe oraşe o taxă-pilot pe proprietate şi de a cere autorităţilor locale să fixeze limite de preţ pentru locuinţele noi, spre a preveni supraîncălzirea sectorului imobiliar.

Analiştii Citi atrag atenţia însă că şi fără un astfel de surprize neplăcute, potenţialul de creştere pentru economia chineză e limitat de faptul că numărul populaţiei active a scăzut anul trecut cu 3,5 milioane de persoane, investiţiile au scăzut sub consumul intern ca pondere în PIB, iar volumul comerţului exterior a scăzut treptat, până ce a ajuns sub 10%, ţinta asumată de guvern, iar aceste tendinţe vor fi greu de contracarat în 2013.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
China,
economie,
imobiliar,
estimari,
comert,
populatie
/actualitate/graficul-saptamanii-anul-sarpelui-pentru-economia-chineza-10591386
10591386
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.