Gheorghiţă: Perioada de protecţie este mai mare după vaccin decât după boală

Autor: Laura Buciu Postat la 08 aprilie 2021 65 afişări

Estimările experţilor sunt că durata protecţiei imune care se obţine prin vaccinarea împotriva coronavirusului va fi mult mai lungă decât ceea ce se obţine prin boala naturală, a declarat, miercuri seara, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă: Perioada de protecţie este mai mare după vaccin decât după boală

Dr. Valeriu Gheorghiţă a declarat, miercuri seara, la TVR 1, că după boală există un interval de protecţie faţă de reinfecţie de la una la trei luni, dar există şi date care arată o protecţie de până la 6 luni. Mult mai lungă este protecţia imună care se obţine prin vaccinare, spune el.

„În general ne gândim la intervalul de protecţie prin care chiar şi o persoană tânără ar putea fi protejată faţă de reinfecţie. Aici ştim că avem un interval între o lună până la 3 luni cel mai frecvent. Sunt date care arată şi o protecţie de până la şase luni. Este de menţionat faptul că nu este o contraindicaţie a vaccinării după vindecarea COVID-19. Sigur că este important că dăm organismului o perioadă de timp să treacă de convalescenţă (...). S-a observat că există un risc important de reinfecţii. (...) Este important să ne vaccinăm pentru că estimările experţilor sunt că durata protecţiei imune care se obţine prin vaccinare va fi mult mult mai lungă decât ceea ce se obţine prin boala naturală. Avem date la circa 6 luni de la cea de-a doua doză pentru Pfizer, cât şi pentru Moderna şi rata de eficienţă se păstrează foarte mult”, a spus Gheorghiţă.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a spus că, înainte să ne punem întrebarea dacă va urma o nouă campanie de vaccinare, ar fi bine să o folosim la maxim pe cea actuală, pentru că există posibilitatea să nu fie nevoie de alt vaccin: „Înainte să ne gândim la o altă campanie de vaccinare şi la un alt vaccin, am putea să ne concentrăm pe ce avem acum, pentru că s-ar putea să nu fie necesar acel vaccin. Nimeni nu poate să spună de acum că va fi necesar un alt vaccin. Depinde foarte mult de noi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
boală,
vaccinare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.