Gfk: Unul din zece romani detine un card de credit

Postat la 25 noiembrie 2010 23 afişări

Aproximativ 10 procente dintre consumatorii romani detin un card de credit, potrivit companiei de cercetare de piata Gfk Romania, in scadere fata de anii trecuti, cand ponderea era de 11% din populatie.

"Cardul de credit a pierdut din popularitate pe parcursul ultimilor doi ani", spune Anca Zamfirescu, cercetator senior responsabil de piata financiar-bancara la Gfk Romania. In ianuarie 2008, 11 procente dintre romanii din mediul urban cu varsta de peste 15 ani foloseau un card de credit, iar pana la jumatatea anului trecut, numarul utilizatorilor a scazut la jumatate. In prezent, unul din zece romani detine un card de credit, conform companiei de cercetare.

Pe de-o parte, multi romani aflati in dificultate financiara s-au orientat catre carduri de credit care permit cumparaturi in rate fara dobanda, iar pe de alta parte, bancile s-au concentrat si ele destul de mult pe promovarea cardurilor de cumparaturi.

Cei mai multi dintre romanii care folosesc un card de credit sunt angajati si detin chiar pozitii de management sau lucreaza in posturi de specialisti cu studii superioare. Iar cei cu venituri lunare mai mari de 1.300 de lei folosesc cardurile de credit in mai mare masura decat restul populatiei, insemnand o pondere de 17%, fata de 10% din intreaga populatie urbana, potrivit Gfk Romania.

Trei sferturi dintre posesorii de carduri de credit le folosesc pentru a plati cumparaturi in magazine. Restul se limiteaza la a retrage bani de la bancomat, fara a lua in calcul faptul ca dobanda este in cele mai multe cazuri mai mare.

Utilizatorii cardurilor de credit sunt persoane mai atrase de tehnologie decat restul populatiei si folosesc mai multe produse electronice si IT, diferenta care nu este doar o consecinta a faptului ca veniturile lor sunt mai ridicate.

Aproape toti posesorii de card de credit din mediul urban au un telefon mobil, 33% au laptop, iar 65% si PC. Dintre persoanele cu venituri lunare mai mari de 2.500 de lei pe gospodarie, doar 89% au celular, 21% laptop si 48% PC.

Datele au fost obtinute in urma a doua studii realizate de Gfk - Financial Market Data System (desfasurat o data la doua luni, care masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor din 13 tari din Europa Centrala si de Est) si Roper Reports (desfasurat o data la doi ani in 25 de state din Europa). Pentru Romania, esantionul a fost format in ambele cazuri din 1.000 de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Gfk,
romani,
card de credit
/actualitate/gfk-unul-din-zece-romani-detine-un-card-de-credit-7748149
7748149
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.