GfK: Piata bunurilor de folosinta indelungata, in scadere cu 15% in trim. II

Postat la 16 august 2010 18 afişări

Piata bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o scadere de 15% in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului precedent, pana la 266 de milioane de euro, potrivit studiului GfK Temax.

Din punct de vedere valoric, piata a scazut nu numai fata de perioada aprilie-iunie a anului trecut, cand vanzarile au atins 313 milioane de euro, dar si fata de primul trimestru din 2010, tendinta care, in conditiile cresterii TVA, ar putea continua.

Electronicele au fost printre putinele segmente cu crestere, chiar daca de doar 1,3% determinata in principal de produse precum televizoarele cu ecran plat sau consolele de jocuri, pana la 55 de milioane de euro. Cupa Mondiala a adus practic o crestere de doua cifre pentru vanzarile de televizoare in luna iunie, comparativ cu perioada similara din 2009, evolutie sub cea determinata de Campionatul European de Fotbal din iunie 2008, cand piata de televizoare cu ecran plat era si ea mai putin dezvoltata.

Dupa mai multe trimestre de declin, piata electrocasnicelor mici continua sa scada, chiar daca ritmul a incetinit pana la un minus de 1,7%. In ce priveste electrocasnicele mari, scaderea a fost de 13,6%, pana la 70 de milioane de euro in al doilea trimestru al acestui an. Vanzarile au fost insa mai mari decat cele inregistrate in primele trei luni din 2010, semn ca piata incepe incet incet sa-si revina.

Nici segmentul produselor IT n-a fost ferit de scaderi, minusul fiind in perioada aprilie-iunie de 20,5% pana la 69 de milioane de euro, in timp ce in primul trimestru scaderea a fost de 38,2%. Printre cele maii afectate in aceasta perioada a fost piata telecom, vanzarile de telefoane si smartphone-uri coborand cu 28,5% pana la 39 de milioane de euro, in ciuda evolutiei pozitive inregistrate de telefoanele mobile inteligente, urmata doar de segmentul echipamentelor de birou care au inregistrat un minus de 28,9% pana la 7 milioane de euro, conform GfK.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
retail,
electronice,
electrocasnice
/actualitate/gfk-piata-bunurilor-de-folosinta-indelungata-in-scadere-cu-15-in-trim-ii-6907309
6907309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.