Gazele din Rusia curg către Europa, în ciuda termenului limită impus de Putin

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 aprilie 2022 35 afişări

Gazele din Rusia curg către Europa, în ciuda termenului limită impus de Putin

Gazul rusesc continua să curgă vineri spre Europa, în ciuda termenului limită stabilit de preşedintele Vladimir Putin pentru întrerupere, în cazul în care clienţii nu încep să plătească în ruble, aceasta fiind cea mai puternică ameninţare a Moscovei pentru sancţiunile impuse din cauza războiului. 

Reuters precizează că Putin a semnat un ordin prin care a stabilit un termen limită vineri pentru cumpărătorii din ţările "neprietenoase" să plătească pentru gaz folosind ruble sau să fie deconectaţi, o cerere pe care clienţii occidentali au respins-o ca pe o încercare de rescriere a contractelor care cer plata în euro. Germania, cel mai mare cumpărător, a calificat-o drept "şantaj" şi avertizase săptămâna aceasta cu privire la o potenţială situaţie de urgenţă în cazul în care livrările vor fi reduse.

Însă vineri nu existau semne de întrerupere imediată. Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa - Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, şi în Slovacia, prin Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, s-au inversat, aducând acum gaz din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional şi nu indică neapărat o nouă politică.

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor, a declarat că a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut doar cu o fracţiune faţă de joi.

O sursă declarase pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de a se face plăţile, sugerând că s-ar putea ca robinetele să nu fie închise imediat.

Putin a declanşat pe 24 februarie pentru ceea ce el numeşte o "operaţiune militară specială" de demilitarizare a Ucrainei. Ţările occidentale o numesc un război de agresiune neprovocat şi spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei într-o campanie care a eşuat până acum, din cauza rezistenţei puternice a ucrainenilor şi a logisticii ruseşti slabe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
europa,
gaze

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.